Legyen szó friss vagy konzerv zöldségekről, a hüvelyesek mindig jó választásnak bizonyulnak! Nagyszerűek a környezet és az éghajlat számára, és rengeteg tápanyagot tartalmaznak! Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy a csicseriborsónak, a babnak, a lencsének és egyéb borsóféléknek milyen hatása van a környezetünk és az egészségünk szempontjából.
Emberi vagy állati tápláléknak szánt, szárításra alkalmas szemei miatt termesztett növények. Leghíresebb képviselőik a fehér- és vörösbab, a csicseriborsó, a felesborsó vagy a lencse, melynek többféle típusa is létezik. Az élelmiszerek történelmében a hüvelyesek ugyanolyan fontosak, mint a gabonák - búza, kukorica, rizs - mert hagyományosan ezekkel kombinálják őket. A hüvelyesek továbbá könnyen szállíthatók és tárolhatók, egyszerű a felhasználásuk, emellett nagyon táplálóak és finomak is!
Manapság az emberek világszerte újra felfedezik a hüvelyesek gazdálkodásra és környezetre gyakorolt pozitív hatását. A FAO 2016-os jelentése például számos előnyüket emelte ki. A víztakarékos hüvelyesek megkötik a levegőben lévő nitrogént, amely javítja a talaj termékenységét és csökkenti a műtrágyaigényét. Az eredmény? Csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása! A hüvelyesek alkalmasak a talajban lévő szén megkötésére, valamint elősegítik a növények és a talaj sokféleségének fenntartását. Más szóval tökéletesen megfelelnek a fenntartható gazdálkodás követelményeinek és lehetővé teszik az éghajlatváltozás elleni küzdelmet. Hosszú eltarthatóságuk előnyt jelent az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben is. Végül pedig tele vannak fehérjékkel és megfizethetők, így több növényi eredetű fehérje szerepelhet az étrendünkben.
Ráadásul a hüvelyesek rendkívüli tápanyagforrások. Magas a fehérjetartalmuk és ideálisak gabonával keverve. Kuszkusz (búza + csicseriborsó), minestrone (búza + bab) chili (kukorica + bab) és más híres, hagyományos ételek bizonyítják, hogy már jóval a táplálkozási szakemberek előtt tudtunk a hüvelyesek és a gabonák kombinálásának előnyeiről. Továbbá remek rost, ásványi anyag és B-vitamin források, koleszterinmentesek és alacsony glikémiás index jellemzi őket. Fogyasztásuk lehetővé teszi a húsfogyasztás csökkentését - mivel már tudjuk, hogy az intenzív gazdálkodás mennyire káros a fenntartható fejlődés szempontjából.
De mi a helyzet a konyhában? A hüvelyesek beáztatása gyakran elveheti a sietős szakácsok kedvét. A megoldás? Használjunk konzerv hüvelyeseket:
- A közel-keleti receptekben és a vegetáriánus étrendben is gyakran használt csicseriborsó nagyon finom salátákban, hummuszban vagy zöldségcurryben. Ne felejtsük felhasználni a konzervdobozban lévő folyadékot sem: a tojásfehérjéhez hasonlóan habverővel felvert aquafaba bármilyen mousse-ba vagy habcsókba beletehető, amivel elkerülhetjük a pazarlást!
- A lencse kiválóan alkalmas salátákba, levesekbe, főzelékekhez és más egytálételekhez.
- Ami pedig a babot illeti, mindenütt megtalálható a latin-amerikai kulináriában, de az európai egytálételekben is. Például egy finom húsos vagy vega chiliben, de mexikói salátában Bonduelle kukoricával se rossz!
Spenótos hummusz gazdagon
Citromos csicseriborsó fasírt
Lisztmentes csokitorta
Gazdag lencseleves
Földimogyoró szószos csicseriborsó curry zöldségekkel
Lencsés csokoládékrém
Céklás hummusz
Kuszkusz saláta aszalt gyümölcsökkel és csicseriborsóval
Csicseriborsó palacsinta friss bogyós gyümölcsökkel
Őszi rizsleves vörösbabbal
Grillezett tortilla babpürével
Kardamomos csicseriborsó keksz
Vörösbab hummusz sült fokhagymával
Meleg lencsesaláta sült céklával
Vörösbabos brownie
Kókusztejes lencseleves házi lepénykenyérrel
Füstös paradicsomos vörösbab tojással
Fehérbabos brookie