Ki tud ellenállni egy finom csokitortának? A tortareceptek között a csokoládés desszertek sokféle változatban és formában léteznek: muffin, fondant, brownie, omlós tészta, madeleine és még sok más!
Az egyik legemblematikusabb recept a csokoládé brownie, egy sűrű és olvadós állagú, dióval, mandulával, mogyoróval vagy pekándióval gazdagított, amerikai eredetű sütemény. Míg jéteznek tojás és vaj nélküli változatok, a hagyományos brownie receptek mindegyike ugyanazokat az összetevőket tartalmazza: természetesen csokoládét (olvasztott és néha darabos állapotban), kakaóport, vajat, tojást, lisztet vagy kukoricakeményítőt (gluténmentes változathoz), barna cukrot, sütőport és egy csipet sót. De találhatunk recepteket mandulaporral vagy mogyoróporral is, a sűrűbb állag érdekében.
Egy jó csokis brownie recept mindig egy nagyon jó minőségű étcsokoládéval kezdődik! Ne felejtsük egy nagy késsel összetörni, mielőtt gőzfürdőben vagy egy nagyobb serpenyőben vajjal megolvasztjuk. A csokis brownie előnye: mindent el lehet készíteni ugyanabban az edényben, így gyorsabban rendbe tehető a konyha. Szerencsére ez a recept nem igényli a tojásfehérje felverését sem. Ahhoz, hogy az olvasztott csokoládét jól összekeverjük a tojással, porcukorral, liszttel és a többi hozzávalóval, a legjobb eszköz egy rugalmas gumi spatula lesz, amivel gyorsan összedolgozhatjuk a tésztát. Egy másik finom, de rostban és fehérjében gazdag változat, a vörösbabos brownie ugyanilyen módszerrel készül, csak főtt, házi vagy konzerv vörösbabból készült pürét is tartalmaz. Sűrűbb, ezért egy kevés tejet (tehén- vagy növényi) vagy akár élesztőt is hozzá kell adni, hogy könnyű és lágy állagú keveréket kapjunk!
A brownie receptjében az a legnehezebb, jól megsüssük, és puha süteményt kapjunk. A recept elkészítése közben kezdjük előmelegíteni a sütőt. A sütőforma előkészítése is fontos: egy téglalap alakú formát óvatosan vajazzunk és lisztezzünk ki, vagy béleljünk ki sütőpapírral, hogy a tészta ne ragadjon a formához. Ezután öntsük a tésztát a formába, és kövessük a receptben említett sütési időt: hosszan és alacsony lángon, vagy röviden és magas hőmérsékleten süssük a süteményt. Kísérletezzünk, hogy melyiket részesítjük előnyben! Utolsó tipp az extrán puha brownie típusú süteményekhez: amint kijöttek a sütőből, mártsuk bele egy jeges vízzel teli tálba. Ez megállítja a sütést, és sűrű és krémes állagot ad a brownie-nak. Ettől a tipptől a brownie-nk olyan sikeres lesz, mint senki másé!