1. >Receptek
  2. >Vörösbabos brownie

Vörösbabos brownie

Meglepetés brownie! Csokival, tojással, cukorral és vörösbabbal készül! Így kevesebb cukrot tartalmaz és ráadásul lisztmentes is.
Könnyű
4 személy
15 perc
25 perc
Olcsó
Hozzávalók
Hozzávalók
4 személyre
1 konzerv Bonduelle vörösbab

150g étcsokoládé

50g barna cukor

5cl tej (normál vagy növényi)

2 db tojás

1 marék dió, mandula vagy mogyoró (ízlés szerint)

1 tk sütőport

1 ek vaníliakivonat

vaj az edény kikenéséhez
hozzávalók 4 személyre
1 konzerv Bonduelle vörösbab

150g étcsokoládé

50g barna cukor

5cl tej (normál vagy növényi)

2 db tojás

1 marék dió, mandula vagy mogyoró (ízlés szerint)

1 tk sütőport

1 ek vaníliakivonat

vaj az edény kikenéséhez
  1. lépés 1
    Szűrjünk és öblítsünk le 1 konzerv Bonduelle vörösbabot. Törjük össze villával és úgy keverjük össze. Vízfürdőben olvasszunk fel 150 g étcsokoládét. Melegítsük elő a sütőt 180° C fokra.
  2. lépés 2
    Óvatosan keverjük össze a vörösbabot 5 cl normál vagy növényi tejjel. Adjunk hozzá 2 tojást, az olvasztott csokoládét, 50 g barnacukrot, 1 ek vaníliakivonatot és 1 ek sütőport. Dolgozzuk össze kézi mixerrel.
  3. lépés 3
    Durván aprítsuk fel 1 marék diót, mogyorót vagy mandulát. Adjuk hozzá a keverékhez.
  4. lépés 4
    Vajazzunk ki egy négyzetes vagy téglalap alakú edényt. Öntsük bele a keveréket. Simítsuk el a felületét. Helyezzük a sütőbe 25 percre. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk fel kockákra.
Próbálja ki ezt a receptet is!
KönnyűKözepes nehézségűNehéz
< 15 perc15 - 45 perc45 perc +
Legend
  • Kétbabos saláta garnélával, naranccsal é...

    Jöhet egy színes és gourmet fogás? A kétbabos, garnélával, naranccsal és rukkolával készült salátát akár önmagában, akár egy vacsora részeként is felszolgálhatjuk!

  • Édesburgonya saláta vörösbabbal, pekándi...

    Különböző évszakok, valamint édes-sós alapanyagok találkozása egy saláta receptben! A sült édesburgo...

  • Téli snack mix csicseriborsóval és vörös...

    Pirított fűszeres vörösbab, csicseriborsó, tökmag, mazsola, vörösáfonya keveréke. Egészséges, finom ...

További tippek

Ki tud ellenállni egy finom csokitortának? A tortareceptek között a csokoládés desszertek sokféle változatban és formában léteznek: muffin, fondant, brownie, omlós tészta, madeleine és még sok más!

Az egyik legemblematikusabb recept a csokoládé brownie, egy sűrű és olvadós állagú, dióval, mandulával, mogyoróval vagy pekándióval gazdagított, amerikai eredetű sütemény. Míg jéteznek tojás és vaj nélküli változatok, a hagyományos brownie receptek mindegyike ugyanazokat az összetevőket tartalmazza: természetesen csokoládét (olvasztott és néha darabos állapotban), kakaóport, vajat, tojást, lisztet vagy kukoricakeményítőt (gluténmentes változathoz), barna cukrot, sütőport és egy csipet sót. De találhatunk recepteket mandulaporral vagy mogyoróporral is, a sűrűbb állag érdekében.

Egy jó csokis brownie recept mindig egy nagyon jó minőségű étcsokoládéval kezdődik! Ne felejtsük egy nagy késsel összetörni, mielőtt gőzfürdőben vagy egy nagyobb serpenyőben vajjal megolvasztjuk. A csokis brownie előnye: mindent el lehet készíteni ugyanabban az edényben, így gyorsabban rendbe tehető a konyha. Szerencsére ez a recept nem igényli a tojásfehérje felverését sem. Ahhoz, hogy az olvasztott csokoládét jól összekeverjük a tojással, porcukorral, liszttel és a többi hozzávalóval, a legjobb eszköz egy rugalmas gumi spatula lesz, amivel gyorsan összedolgozhatjuk a tésztát. Egy másik finom, de rostban és fehérjében gazdag változat, a vörösbabos brownie ugyanilyen módszerrel készül, csak főtt, házi vagy konzerv vörösbabból készült pürét is tartalmaz. Sűrűbb, ezért egy kevés tejet (tehén- vagy növényi) vagy akár élesztőt is hozzá kell adni, hogy könnyű és lágy állagú keveréket kapjunk!

A brownie receptjében az a legnehezebb, jól megsüssük, és puha süteményt kapjunk. A recept elkészítése közben kezdjük előmelegíteni a sütőt. A sütőforma előkészítése is fontos: egy téglalap alakú formát óvatosan vajazzunk és lisztezzünk ki, vagy béleljünk ki sütőpapírral, hogy a tészta ne ragadjon a formához. Ezután öntsük a tésztát a formába, és kövessük a receptben említett sütési időt: hosszan és alacsony lángon, vagy röviden és magas hőmérsékleten süssük a süteményt. Kísérletezzünk, hogy melyiket részesítjük előnyben! Utolsó tipp az extrán puha brownie típusú süteményekhez: amint kijöttek a sütőből, mártsuk bele egy jeges vízzel teli tálba. Ez megállítja a sütést, és sűrű és krémes állagot ad a brownie-nak. Ettől a tipptől a brownie-nk olyan sikeres lesz, mint senki másé!