Ki gondolta volna, hogy a hüvelyesekből finom csokikrém készülhet? Egészen lenyűgöző, hogy ehhez a recepthez csak alapvető konyhai alapanyagok szükségesek: étcsokoládé, zsíradék (választható olaj: napraforgó, mogyoró vagy kókusz), egy kis vanília (vaníliás cukor vagy kivonat) és ami még fontosabb: lencse. Ez a recept természetesen gluténmentes, vegán, és laktóz- vagy dió allergiában szenvedők számára is alkalmas (amennyiben nem dióolajat használunk). Ugyanakkor nagyon praktikus mindannyiunk számára, ha kerülni szeretnénk a cukrot.
Először is válasszuk ki az összetevőket. Lencséből inkább használjunk lisztes állagú barna vagy zöld lencsét. Jobban tűri a főzést, mint a vöröslencse, amely finom, de hajlamos szétfőni, ha túl sok főzővizet szív fel. A vöröslencse inkább levesekhez alkalmas. Ha konzerv lencsét választunk, csepegtessük és öblítsük le, ha szükséges. A konzerv lencse előnye, hogy készen van, így ennek a receptnek az elkészítése még kevesebb időt vesz igénybe! Egy másik összetevő, amely jelentős hatással van a végeredményre, az általunk használt csokoládé. Minél kevésbé édes, annál több kakaóvajat és egyben zsiradékot tartalmaz, ami különösen fontos a kenhető állag szempontjából. Ne adjunk hozzá vizet vagy tejet, mert az rontja a tárolhatóságát. Kerüljük a növényi tejeket is: minél kevesebb folyadékot tartalmaz a recept, annál kenhetőbb! Inkább fokozatosan adjuk hozzá az általunk választott olajat a turmixgépben: olvasztott kókuszolaj (erős íz), mogyoróolaj (finom, de drága), napraforgóolaj - bőven van választék. Csak a repce- és olívaolajat kerüljük az erős íze miatt.
Ha túl folyékonynak tűnik az állaga, ne adjunk hozzá lisztet, de adhatunk hozzá egy kis átszitált porított kakaót (a csomók elkerülése érdekében). Egy másik ötlet: adjunk hozzá egy evőkanál porított mogyorót vagy mandulát. Ritkább, de hasznos a lencseliszt is (más néven porított lencse), ez is hozzájárulhat a krém besűrítéséhez, akárcsak a kókuszpor. Ha nem találjuk elég édesnek, adjunk hozzá egy kis mézet (válasszunk a folyékony mézek közül, mint az akácméz vagy a virágméz), a juharszirup vagy az agave szirup túlságosan puhává teszi ezt a csokikrémet.
Az elkészítéséhez sem kell sok minden: egy jó turmixgép és néhány doboz tároláshoz. Szinte gyerekjáték elkészíteni: csak össze kell turmixolni, jól összekeverni, ideális esetben egy puha gumi spatulával és kész! Fogyaszthatjuk kenyérre kenve, puha palacsintában ízletes desszertekben vagy gyümölcsökre (alma vagy körte) kenve - bármi megengedett, amit egyéb csokikrémmel is tennénk.