Lencse és sárgarépa: télen gyakran párosítjuk ezt a kettőt, mert nagyon sok receptben bevált!
Ahhoz, hogy ez az egyszerű recept sikeres legyen, jól kell megválasztani az összetevőket, még akkor is, ha azok igen egyszerűek. Lencséből válasszunk zöld vagy barna lencsét. Az időmegtakarítás érdekében ne habozzunk konzerv lencsét (közvetlenül a levesbe tehetjük, ha a sárgarépa megfőtt) használni. Ha nyers lencsét használunk, ne sózzuk meg, mert megkeményedik, és megakadályozza a főzést. Jobb a legvégén megfűszerezni, amikor a leves készen áll a turmixolásra. Ha kedveljük, használhatunk vöröslencsét is, amelynek színe tökéletesen illik a sárgarépához, és a főzési idő is sokkal rövidebb, mint a zöld lencse esetén: curryvel és egy csepp olívaolajjal ízesítve remek fogás!
Az édes és lágy ízvilágú sárgarépa és lencse remekül illik más zöldségekhez: a fokhagymagerezd, hagyma, a póréhagyma zöldje, a spenót vagy akár a saláták is jól állnak ennek a komfortos levesnek. Mivel a lencse önmagában sűríti a levest, nem kell hozzá burgonya.
Alaplének használhatunk marha- vagy csirkehúslevest, valamint zöldséglevest is. Egy másik lehetséges folyadék a tehén- vagy mandulatej, ilyenkor fele-fele arányban használjuk az alaplével. A különféle fűszerekkel is játszhatunk, hogy még finomabb legyen a leves. A marokkói receptekben gyakran megtalálható kömény szintén remek. Intenzívebb ízhatásért használjunk frissen őrölt köményt, és hagyjunk meg néhány köménymagot a végső díszítéshez. Vigyázat: a fűszerek íze felerősödik a főzés során, csak mértékkel használjuk őket. Mindenképpen kóstoljunk, mielőtt tovább fűszerezünk. A fűszernövényes ricottán kívül tehetünk bele egy kis sült hagymát vagy néhány krutont.
Végül az utolsó trükk, hogy tökéletes legyen a lencseleves: azért, hogy igazán sima krémlevest kapjunk, fűszerezés előtt öntsük át egy szitán, majd melegítsük újra közepes lángon az edényben. Ez a legegyszerűbb lencseleves recept titka!