Lencse falafel








1 szál sárgarépa
3 ek liszt
1 ek olívaolaj vagy sütőolaj
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb vöröshagyma
fél tk köménymag
néhány szál petrezselyem
kakukkfű, babérlevél
1 szál sárgarépa
3 ek liszt
1 ek olívaolaj vagy sütőolaj
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb vöröshagyma
fél tk köménymag
néhány szál petrezselyem
kakukkfű, babérlevél
- lépés 1Főzzük meg a lencsét kakukkfűvel, babérlevéllel és a felkarikázott sárgarépával. Sózzuk, majd szűrjük le. Ha nincs sok időnk, használjunk konzerv lencsét.
- lépés 2Egy turmixgépben dolgozzunk össze 1 gerezd fokhagymát, 1 kisebb vöröshagymát és pár szál petrezselymet. Adjuk hozzá a lencsét és a főtt sárgarépát, majd turmixoljuk össze darabosra. Öntsük hozzá a lisztet és a köménymagot, és keverjük össze egy spatulával.
- lépés 3Kissé nedves kézzel formázzunk golyókat a masszából. Egy serpenyőben forrósítsunk fel 1 ek olívaolajat és süssük aranybarnára a falafelt.
Marhahúsos-lencsés lasagne
Kevesebb hús, több lencse! Ráadásként kevesebb zsír, több rost és fehérje van ebben az egészen elképesztően finom lasagna-ban.
Lencsés cookie
Egészséges nassolnivalóra vágyunk? A vasban, fehérjében, ásványi anyagokban és rostokban gazdag lencse édességbe rejtve megfelelő tápanyagokat biztosít a szervezet számára; ráadásul puha, lágy textúrát ad ennek a csodálatos csokis sütinek!
Lencse és sárgarépa leves ricottával
Sportolás vagy egy hosszú nap utáni kényelmi étel megerőltetés nélkül! Ez a pillanatok alatt megfőzhető, konzerv zöldséggel készült leves jól jön, ha nem akarunk sok időt tölteni a konyhában.
További tippek
Mindannyian jól ismerjük a csicseriborsó falafelt, ezt a vegán és gluténmentes élelmiszert. Bár sokféleképpen variálható, érdemes kipróbálni ezt a lencse falafel receptet. Ezek az egyszerű hozzávalókból (lencse, fokhagyma, kömény, koriander és egyéb fűszerek, hagyma, petrezselyem) készült pogácsák nem igényelnek robot- vagy turmixgépet: csak keverjük össze a hozzávalókat, formázzunk pogácsákat és már kész is!
A lencsét megfőzhetjük saját magunk (30 percig sótlan, forrásban lévő vízben), vagy használhatunk konzerv lencsét, ezzel garantáltan időt takarítunk meg. Kerüljük azonban a vöröslencsét, helyette használjunk barna vagy zöld lencsét. A konzerv lencse már eleve fűszerezett, és az állaga tojás hozzáadása nélkül is kiválóan alkalmas pogácsák formázásához. Elég egy kis búzaliszt vagy csicseriborsó a keverékbe! A csicseriborsó falafellel ellentétben nem kell hozzá szódabikarbónát adni, hogy megpuhuljon. Formázás előtt mindenképp kóstoljuk meg a masszát, és ne féljünk kísérletezni a fűszerekkel (gyömbér, curry, egy teáskanál köménymag): ez a recept a végtelenségig variálható.
Jöhet a legkényesebb lépés: formázzunk golyókat a keverékből. Enyhén nedves kézzel vagy kanállal egyszerűbb dolgunk lesz. Alaposan dolgozzuk össze a golyókat, nehogy szétessenek sütés közben – ez a titka ennek az egyszerű receptnek. Megsüthetjük olajban, vagy egyszerűen pár csepp olívaolajon. Még egészségesebb, ha sütőben sütjük meg őket!
Többféle módon fogyaszthatjuk a falafelt. Például finom pita kenyérbe csomagolva uborkával, salátával, paradicsommal, reszelt káposztával, sárgarépával és az összes többi szezonális zöldséggel, citromlével ízesített tahini (szezámpaszta) szósszal vagy mentás-fokhagymás joghurtos mártogatóssal. Ez a szendvics nagyon finom és egyben rendkívül könnyen elkészíthető! De előételként is felszolgálhatjuk a falafel golyókat fűszerezett paradicsomszósszal vagy joghurtos-medvehagymás mártogatóssal tálalva. Egy kis fantáziával pedig nyársként is elkészíthetjük őket, vagy egy nagy salátalevélbe tekerve útközben is elfogyaszthatjuk a falafelt. Nem fogjuk egykönnyen megunni ezt a falafel receptet!