1. >Receptek
  2. >Lencse falafel

Lencse falafel

A hüvelyesek családjába tartozó zöldségek közül nem kizárólag csicseriborsóból készülhet falafel! Lencsés változata ideális pitában, de az irodába is magunkkal vihetjük, hogy biztosítsuk a kiegyensúlyozott táplálkozást!
Könnyű
4 személy
15 perc
45 perc
Hozzávalók
Hozzávalók
4 személyre
300 g lencse vagy 1 doboz Bonduelle Vapeur lencse

1 szál sárgarépa

3 ek liszt

1 ek olívaolaj vagy sütőolaj

1 gerezd fokhagyma

1 kisebb vöröshagyma

fél tk köménymag

néhány szál petrezselyem

kakukkfű, babérlevél
hozzávalók 4 személyre
300 g lencse vagy 1 doboz Bonduelle Vapeur lencse

1 szál sárgarépa

3 ek liszt

1 ek olívaolaj vagy sütőolaj

1 gerezd fokhagyma

1 kisebb vöröshagyma

fél tk köménymag

néhány szál petrezselyem

kakukkfű, babérlevél
  1. lépés 1
    Főzzük meg a lencsét kakukkfűvel, babérlevéllel és a felkarikázott sárgarépával. Sózzuk, majd szűrjük le. Ha nincs sok időnk, használjunk konzerv lencsét.
  2. lépés 2
    Egy turmixgépben dolgozzunk össze 1 gerezd fokhagymát, 1 kisebb vöröshagymát és pár szál petrezselymet. Adjuk hozzá a lencsét és a főtt sárgarépát, majd turmixoljuk össze darabosra. Öntsük hozzá a lisztet és a köménymagot, és keverjük össze egy spatulával.
  3. lépés 3
    Kissé nedves kézzel formázzunk golyókat a masszából. Egy serpenyőben forrósítsunk fel 1 ek olívaolajat és süssük aranybarnára a falafelt.
Próbálja ki ezt a receptet is!
KönnyűKözepes nehézségűNehéz
< 15 perc15 - 45 perc45 perc +
Legend
  • Marhahúsos-lencsés lasagne

    Kevesebb hús, több lencse! Ráadásként kevesebb zsír, több rost és fehérje van ebben az egészen elképesztően finom lasagna-ban.

  • Lencsés cookie

    Egészséges nassolnivalóra vágyunk? A vasban, fehérjében, ásványi anyagokban és rostokban gazdag lenc...

  • Lencse és sárgarépa leves ricottával

    Sportolás vagy egy hosszú nap utáni kényelmi étel megerőltetés nélkül! Ez a pillanatok alatt megfőzh...

További tippek

Mindannyian jól ismerjük a csicseriborsó falafelt, ezt a vegán és gluténmentes élelmiszert. Bár sokféleképpen variálható, érdemes kipróbálni ezt a lencse falafel receptet. Ezek az egyszerű hozzávalókból (lencse, fokhagyma, kömény, koriander és egyéb fűszerek, hagyma, petrezselyem) készült pogácsák nem igényelnek robot- vagy turmixgépet: csak keverjük össze a hozzávalókat, formázzunk pogácsákat és már kész is!

A lencsét megfőzhetjük saját magunk (30 percig sótlan, forrásban lévő vízben), vagy használhatunk konzerv lencsét, ezzel garantáltan időt takarítunk meg. Kerüljük azonban a vöröslencsét, helyette használjunk barna vagy zöld lencsét. A konzerv lencse már eleve fűszerezett, és az állaga tojás hozzáadása nélkül is kiválóan alkalmas pogácsák formázásához. Elég egy kis búzaliszt vagy csicseriborsó a keverékbe! A csicseriborsó falafellel ellentétben nem kell hozzá szódabikarbónát adni, hogy megpuhuljon. Formázás előtt mindenképp kóstoljuk meg a masszát, és ne féljünk kísérletezni a fűszerekkel (gyömbér, curry, egy teáskanál köménymag): ez a recept a végtelenségig variálható.

Jöhet a legkényesebb lépés: formázzunk golyókat a keverékből. Enyhén nedves kézzel vagy kanállal egyszerűbb dolgunk lesz. Alaposan dolgozzuk össze a golyókat, nehogy szétessenek sütés közben – ez a titka ennek az egyszerű receptnek. Megsüthetjük olajban, vagy egyszerűen pár csepp olívaolajon. Még egészségesebb, ha sütőben sütjük meg őket!

Többféle módon fogyaszthatjuk a falafelt. Például finom pita kenyérbe csomagolva uborkával, salátával, paradicsommal, reszelt káposztával, sárgarépával és az összes többi szezonális zöldséggel, citromlével ízesített tahini (szezámpaszta) szósszal vagy mentás-fokhagymás joghurtos mártogatóssal. Ez a szendvics nagyon finom és egyben rendkívül könnyen elkészíthető! De előételként is felszolgálhatjuk a falafel golyókat fűszerezett paradicsomszósszal vagy joghurtos-medvehagymás mártogatóssal tálalva. Egy kis fantáziával pedig nyársként is elkészíthetjük őket, vagy egy nagy salátalevélbe tekerve útközben is elfogyaszthatjuk a falafelt. Nem fogjuk egykönnyen megunni ezt a falafel receptet!