Vegetáriánus lencseburger













150 g vöröslencse
150 g karfiol
1 fej jégsaláta
1 paradicsom
2 vöröshagyma
pár szem uborka
1 sárgarépa
1 tojás
1 ek paradicsompüré
60 g jenyérmorzsa vagy zabpehely
liszt
mustár, ketchup
só, bors
150 g vöröslencse
150 g karfiol
1 fej jégsaláta
1 paradicsom
2 vöröshagyma
pár szem uborka
1 sárgarépa
1 tojás
1 ek paradicsompüré
60 g jenyérmorzsa vagy zabpehely
liszt
mustár, ketchup
só, bors
- lépés 1Készítsük el a vöröslencsés hamburger pogácsát. Főzzünk meg 150 g vöröslencsét háromszor ennyi vízben (kb. 40 cl) 10 perc alatt. Szükség esetén szűrjük le és hagyjuk kihűlni.
- lépés 2Turmixoljunk össze a karfiolt, amíg búzadara állagot nem kapunk. Aprítsunk fel egy fél vöröshagymát és 1 hámozott sárgarépát. Egy tálban keverjük össze a főtt lencsét, a karfiolt, a hagymát és a sárgarépát. Adjunk hozzá 1 tojást, 1 ek paradicsompürét, 60 g zsemlemorzsát vagy zabpelyhet, és sózzuk, borsozzuk a keveréket.
- lépés 3A kezünkkel formáljunk a masszából 4 vastagabb pogácsát. Forgassuk meg egy kevéske lisztben, és egy serpenyőben mindkét oldalon 5 percig süssük őket. A sütőben is megsüthetjük a pogácsákat 20-25 perc alatt 180° C-on.
- lépés 4Vágjuk félbe a zsemléket, majd tegyük egy tiszta munkafelületre. Díszítsük jégsalátával, paradicsom karikákkal, hagymával és savanyúsággal. Helyezzük rá a pogácsákat, és ízlés szerint mustárral vagy ketchuppal ízesítsük.
Marhahúsos-lencsés lasagne
Kevesebb hús, több lencse! Ráadásként kevesebb zsír, több rost és fehérje van ebben az egészen elképesztően finom lasagna-ban.
Lencse és sárgarépa leves ricottával
Sportolás vagy egy hosszú nap utáni kényelmi étel megerőltetés nélkül! Ez a pillanatok alatt megfőzhető, konzerv zöldséggel készült leves jól jön, ha nem akarunk sok időt tölteni a konyhában.
Gazdag lencseleves
Tartalmas leves rengeteg zöldséggel és tápláló lencsével. Hűvös téli estéken vagy böjti időszakban tökéletes választás ez az ízekben gazdag, kiadós fogás, amit konyhai kezdők is könnyen elkészíthetnek.
További tippek
A leghíresebb vegetáriánus receptek között a hamburgerek előkelő helyet foglalnak el!
Azonban a legjobb vegetáriánus burger elkészítése nem is olyan egyszerű. Kell hozzá: finom zsemle, ízletes fűszerezés (ketchup, mustár…), néhány plusz hozzávaló (salátalevél, szeletelt hagyma és paradicsom, uborka) és ízlés szerint sajt A legnehezebb feladat azonban a hagyományosan marhahúsból készült pogácsa helyettesítése. Bár néhányan ízesített tofu pogácsát vesznek a szupermarketből, a legjobb, ha otthon készítjük el a növényi alapú pogácsát lencséből, amelynek állaga jól utánozza a húst – jobban, mint más hüvelyesek, például a csicseriborsó. Sok recept vöröslencsét használ, de a hagyományos lencse szintén tökéletes. Ha sietünk, használjunk konzerv lencsét.
Kezdjük azzal, hogy a lencsét sótlan hideg vízben feltesszük főni, mint minden más lencsés receptnél. A só csak megakadályozza, hogy a lencse megfelelően megfőjön, ezért a főzés végén kell hozzáadni. Amíg fő a lencse, adjunk hozzá fokhagymát, egy apró kockákra vágott sárgarépát, tetszés szerinti fűszereket (koriander, kömény, kakukkfű) és addig pároljuk, amíg minden megpuhul. Egyszerű, nemigaz? Majd durván pépesítsük össze, kötőanyagként pedig tojást, kevés lisztet, esetleg reszelt sajtot használjunk, és olívaolajon pirított fokhagymával ízesítsük. Ezek a vegetáriánus pogácsák új szintre emelik a házi készítésű vegetáriánus burgereket! Akár előre is elkészíthetjük őket, ekkor meleg (100 Celsius fokos) sütőben hagyjuk állni egy órát, amíg elkészül a többi hozzávalót.
Ennek az ételnek az a legnehezebb része, hogy minden hozzávalónak egyszerre kell melegnek és készen lennie a konyhában. Kezdjük azzal, hogy a zsemléket kettévágjuk, és kenyérpirítóban vagy sütőben megpirítjuk. Ezután az aljat tegyük egy tányérra, kenjük meg a választott szósszal (ketchup, mustár vagy akár majonéz), majd helyezzük rá a lencse pogácsát. Ízesítsük egy kis frissen őrölt borssal, majd rétegesen helyezzük rá a zöldségeket (saláta, paradicsom szelet, uborka, hagymaszelet), a sajtot, végül a zsemle tetejét. Kész is a vegetáriánus burgerünk! Könnyen elkészíthető és könnyen fogyasztható: egy vegetáriánus klasszikus, amit újra és újra elkészíthetünk – még akkor is, ha a vendégeink nem vegetáriánusok!