A kétspórás csiperke (Agaricus bisporus), a gomba unokatestvére (Agaricus campestris) az agaricaceae családba tartozik. Fiatal korában rózsaszín, érett korában barna lemezeiről ismerhető fel. Világszerte ez a leggyakrabban termesztett gombafajta. Tudta pl., hogy Franciaország a 4. legnagyobb csiperkegomba termesztő, és első a prémium kategóriában? A csiperke a 19. század végén terjedt el a párizsi régió ősi, földalatti gödreiben, ahol ideális, friss és párás körülmények uralkodtak. Vásároljuk szupermarketben vagy zöldségesnél, a fehér és barna csiperke nagyon finom, de figyelem, érdemes jól megválogatnunk őket.
Miután eltávolítottuk a koszos szárakat, gyorsan öblítsük le a gombákat vagy óvatosan töröljük le őket egy nedves konyharuhával. Vágjuk félbe, négy részre, vékony csíkokra, vagy ha kicsik, hagyjuk egészben őket – csakis tőlünk függ, milyen formát választunk. Majd pároljuk meg a gombákat egy fedetlen serpenyőben vajon vagy olajon. Miután a vizük elpárolgott, pároljuk tovább, hogy meggrillezzük őket. A nagyméretű csiperkegombát, pélául a Portobello-t megtölthetjük darált hússal, reszelt sajttal és fűszerekkel, majd sütőben süssük legalább 30 percig. A csiperkegomba nem tárolható sokáig – legfeljebb 4 napig áll el a hűtőben.