Az egyik legegészségesebb zöldség, amely valójában gyümölcs

Roppanós, zamatos és finom: a zöldbab olyan zöldség, melyet a legtöbben szeretnek! Vékony, hosszú, kemény, zöld, lila vagy sárga (a híres vajbab) hüvelyű.

A zöldségeskertben könnyen termeszthető, és elsősorban napfényt és friss talajt igényel. A fagyosszentek utáni (május közepe) és júliusig történő vetéssel jó őszi hozamot érhetünk el. Minél vékonyabb a bab, annál érettebb.

Ahogyan sok gyümölcs és zöldség esetében, a zöldbabnak is nő idővel a rosttartalma. 

Akár szakértő vagy a konyhában, akár nem!

Mielőtt megfőznénk a zöldbabot, le kell csipkednünk a végeit. Ezután számos opció közül választhatunk: megfőzhetjük egy nagy lábos sós, forrásban lévő vízben (10–15 percig); megpárolhatjuk (10 percig); vagy megdinsztelhetjük kis mennyiségű vízben, amelyben előzőleg egy zöldségleves kockát oldottunk fel.

Egy trükk a zöldbab színének megtartásához: főzés előtt áztassuk hideg vízbe, ezzel beállítjuk a klorofill értékét. Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, fagyasszuk le: tökéletesen használható ebben az állapotban is. Csak 5 percig kell blansíroznunk, majd alaposan megszárítanunk őket. Ezután vajjal, fokhagymával, petrezselyemmel, sóval és borssal pároljuk.

Íme, egy egyszerű étel, melyet mindannyian élvezünk!

Melegen is ugyanolyan jó, mint hidegen!

Olaszországban grillezett mogyorót, parmezánt és egyéb fűszereket, pl. bazsalikomot adnak a zöldbabhoz. Tésztával (trofie), pestóval és langyos burgonyával fogyasztják. Ázsiában wokban főzik meg tésztával, tenger gyümölcseivel és szójaszósszal kombinálva. A zöldbab fogyasztható borjúszelettel vagy csirkemellel, sonkával, tojással vagy más zöldségfélékkel (sárgarépa, zeller, fokhagyma) is. Baconbe vagy sonkaszeletbe tekerve tökéletes köret marhasült mellé, de akár lágytojásba is mártogathatjuk. Nagyszerűen illik a hideg fogásokhoz is. Egy adag zöldbab saláta mindig nagy sikert arat a grillezés vagy egyéb összejövetelek során. Édes és sós változatban is fogyasztható, például olyan gyümölcsökkel, mint az eper, dinnye vagy görögdinnye.

Receptjeink

Könnyű
Közepes nehézségű
Nehéz
< 15 perc
15 - 45 perc
45 perc +
  • Csicseriborsó falafel, egyszerre puha és ropogós

    Kínáljon kiváló alternatívát a húsgolyók helyett ezzel a csicseriborsó falafel recepttel. Könnyű elkészíteni, 100%-ban zöldségekből, friss korianderből és meleg fűszerekből áll, amelyek ízt adnak az ételének. Ezek a vegetáriánus falafelek gluténmentesek, és ízletes és kielégítő ételt készítenek. Melegen, hidegen, joghurtos mártásba mártva vagy pitában is fogyaszthatók.

  • Tavaszi rizottó

    Olaszországban tavasszal zsenge zöldségeket - többnyire borsót, spárgát vagy sárgarépát - tesznek a rizottóba, hogy minél színesebb legyen az étel.

  • Zöld shakshuka

    A shakshuka a lecsó közel-keleti fajtája, de tavasszal zöld, spenótos változatban is elérhető. Tojással készítve teljesértékű és ízletes étel!

Még több recept