Az egészséges hüvelyes
A csicseriborsó a mediterrán konyha egyik fő hozzávalója. A növényi fehérjében gazdag hüvelyes (kb. 9 g 100 g csicseriborsó esetében) remek húspotló fehérjeforrás, különösen, ha durum búzadarával párosul. Természetesen készíthetjük csirkével vagy marhahússal is. A B9-vitamint és ásványi sókat tartalmazó csicseriborsó nem tartalmaz sem glutént, sem koleszterint. A száraz csicseriborsót főzés előtt áztassuk vízbe 12 órán keresztül, majd öblítsük le. Körülbelül 1 órás főzési idővel és nagy mennyiségű forrásban lévő vízzel számoljunk, hogy jól megpuhuljanak a szemek. Figyelem, ne adjunk sót a vízhez, mert ez meghosszabbítja a főzési időt. Inkább főzés után ízesítsük.
Nyári napsütést idéző receptek
A csicseriborsó számos mediterrán étel, például a kuszkusz, a csicseriborsó és kömény saláta vagy a híres libanoni hummusz alapja - utóbbi egy vékony hummuszréteg fokhagymával, tahinivel (szezámmagos paszta) és citromlével tálalva, melyet pitával fogyaszthatunk. A főtt csicseriborsóval készült falafel szintén isteni! Az indiai gasztromóniában a csicseriborsó a főételek, például a curry és a dhal alapja vagy a „dosa” nevű palacsintaszerű fogásé, melyet olajban sütve és chilivel ízesítve tálalnak előételként.
Főzés csicseriborsó liszttel és lével?
A csicseriborsó liszttel Provence-i különlegességeket készíthetünk, például panisse-t (melyet felszeletelve olívaolajban sütnek ki) vagy a Nice socca-t (nagy francia crepe-t, melyet kerek főzőlapon készítenek). Amikor kinyitunk egy csicseriborsó konzervet, tartsuk meg a levét, amely kiválóan helyettesíti a tojást és olyan desszerteknek lehet az alapja, mint a csokoládé mousse. Kézi mixerrel addig keverjük némi cukorral és citromlével, amíg a keveréknek habcsók állaga lesz. Könnyű elkészíteni és meglepően finom!
Fedezze fel zöldségválasztékunkat
Receptjeink
Csicseriborsó falafel, egyszerre puha és ropogós
Kínáljon kiváló alternatívát a húsgolyók helyett ezzel a csicseriborsó falafel recepttel. Könnyű elkészíteni, 100%-ban zöldségekből, friss korianderből és meleg fűszerekből áll, amelyek ízt adnak az ételének. Ezek a vegetáriánus falafelek gluténmentesek, és ízletes és kielégítő ételt készítenek. Melegen, hidegen, joghurtos mártásba mártva vagy pitában is fogyaszthatók.
Tavaszi rizottó
Olaszországban tavasszal zsenge zöldségeket - többnyire borsót, spárgát vagy sárgarépát - tesznek a rizottóba, hogy minél színesebb legyen az étel.
Zöld shakshuka
A shakshuka a lecsó közel-keleti fajtája, de tavasszal zöld, spenótos változatban is elérhető. Tojással készítve teljesértékű és ízletes étel!