Töltődjünk fel energiával!

Manapság a spenótot ugyanannyira fogyasztjuk az íze, mint a tápanyagértéke miatt. A spenót a következő vitaminok forrása: B9 vitamin, C-vitamin, magnézium (nyers állapotában), A-vitamin, kálcium (főzött vagy fagyasztott állapotban). Nagy, sötétzöld levelei pozitív hatással vannak az egészségünkre. Vastartalma meglepően magas: 200 g spenót elegendő ahhoz, hogy napi vasszükségletünk 40%-át fedezze. A felszívódás növelése és a téli időszakban legyengült immunrendszer megerősítése érdekében nagyobb mennyiségben érdemes fogyasztani, néhány C-vitaminnal teli zöldség és gyümölcs (narancs, citrom, paprika, stb.) társaságában.

Köszönjük, Medici Katalin!

A történet szerint Medici Katalin spenótot vitt magával a francia bíróságra, ahol „à la Florentine” készítették el a királynő szülővárosának tiszteletére. Bár néhány gyerek nem szereti, ez a növény szimbolikus zöldséggé vált a francia ételekben. Elkészítése egyszerű: ahelyett, hogy túl sok folyóvízben mosnánk meg a leveleit, tegyük inkább egy vízzel teli salátástálba és várjuk meg, amíg a tál aljára süllyednek a levelek. Ezután távolítsuk el a levelek középső, vastagabb erezetét és szárítsuk meg őket egy konyharuhával vagy salátacentrifugával. A főzés legegyszerűbb módja, ha egy serpenyőben addig pároljuk őket néhány csepp olívaolajon, amíg a levelek meg nem puhulnak. Ezután szűrjük le és óvatosan facsarjuk ki a leveleket, hogy minél több levet eltávolítsunk belőlük. A spenót forrásban lévő vízben 3-4 percig blansolható, mielőtt fagyasztóba kerülne.

Könnyű és ínyenc receptek

Spenóttal sokféle ízletes előételt készíthetünk, például kecskesajtos kosárkákat, baconös muffinokat, levest vagy a híresen finom krémes spenótot (gratinként, sajttal vagy főtt tojással készítve). Tökéletes fóliában sült csirkemellhez vagy lazacfiléhez; levelestésztába töltve feta sajttal, ha görög spanakopitát készítenénk, rizottóba, lencse curryhez, darált húshoz, ricottás cannelloniba vagy akár halpástétomhoz is. Ez a zöldség nem kizárólag téli vagy melegen elkészíthető étel. Melegebb napokon a spenót remekül kiegészíti a kecskesajtos, aszalt paradicsomos salátát egy csepp olívaolajjal és némi citromlével. Vagy összezúzhatjuk egy mozsárban némi dióval, fokhagymával és parmezánnal, hogy pestót készítsünk belőle rizshez, burgonyához vagy más gluténmentes köretekhez.

Receptjeink

Könnyű
Közepes nehézségű
Nehéz
< 15 perc
15 - 45 perc
45 perc +
  • Csicseriborsó falafel, egyszerre puha és ropogós

    Kínáljon kiváló alternatívát a húsgolyók helyett ezzel a csicseriborsó falafel recepttel. Könnyű elkészíteni, 100%-ban zöldségekből, friss korianderből és meleg fűszerekből áll, amelyek ízt adnak az ételének. Ezek a vegetáriánus falafelek gluténmentesek, és ízletes és kielégítő ételt készítenek. Melegen, hidegen, joghurtos mártásba mártva vagy pitában is fogyaszthatók.

  • Tavaszi rizottó

    Olaszországban tavasszal zsenge zöldségeket - többnyire borsót, spárgát vagy sárgarépát - tesznek a rizottóba, hogy minél színesebb legyen az étel.

  • Zöld shakshuka

    A shakshuka a lecsó közel-keleti fajtája, de tavasszal zöld, spenótos változatban is elérhető. Tojással készítve teljesértékű és ízletes étel!

Még több recept