Paradicsom, paprika, hagyma, ezek a shakshuka hagyományos alapanyagai, amely egy tipikus közel-keleti étel. De próbáltuk már a tavaszi változatot zöld zöldségekkel? Könnyű és finom recept spenóttal, zöldborsóval, friss korianderrel, de mehet bele spárga, a póréhagyma zöld része, avokádó és friss fokhagyma is. Miután ez a zöldségkeverék normál hőfokon felforrt, törjünk a tetejére tojásokat. Kényeztessük magunkat, és mártogassunk friss kenyeret a folyós belsejébe. Ez az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb vegetáriánus recept! Íme, a tökéletes recept titkai.
Először is az anyag. Itt nincsenek edények, csak egy nagy serpenyő, ideális esetben öntöttvas vastag fenékkel, amely egyenletesen melegszik a homogén főzés érdekében. Kell majd hozzá egy fedő is, mert a tojás akkor sül meg ebben a receptben, ha letakarjuk. Aztán jöhetnek a hozzávalók. Egy jó minőségű olívaolaj elengedhetetlen, csakúgy, mint a friss fokhagyma: egy gerezd fokhagyma szükséges egy 4 személyes ételhez. Majd jöhetnek a frissen őrölt fűszerek: só, bors, kömény, koriander és akár paprika is.
A legfontosabb továbbra is a zöldségek minősége. Friss vagy fagyasztott spenót, zöldborsó, vágott zöldbab…ez a recept lehetővé teszi sok zöld színű zöldség használatát. Vágjuk őket homogén méretűre, így gyorsabban megsülnek. Ha édesebb ízt szeretnénk, válasszuk a vöröshagymát a fehér hagymával szemben. A fűszernövényeket (koriander, petrezselyem) vágjuk finomra és utolsó simításként adjuk hozzá. Az elkészítésnél mi sem egyszerűbb: egy serpenyőben hevítsünk fel egy kis olívaolajat, pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a zöldségeket, pár evőkanál vizet, sózzuk és fedjük le. Hagyjuk főni körülbelül 10 percig, időnként kevergessük meg. Attól függően, hogy mennyire puhák a zöldségek, a főzési idő eltérő lehet, ezért gyakran kóstoljuk meg, amíg el nem érjük a kívánt állagot. Ízesítsük borssal, törjük a tojásokat a zöldségek tetejére, és addig főzzük közepes lángon, amíg a fehérje megpuhul, a sárgája pedig még kissé folyós marad. Szórjuk meg fűszernövényekkel és fetával (nem kell melegíteni, az étel melegének köszönhetően elolvad rajta), és a pikánsabb receptek kedvelőinek egy kis csípős szósszal tálaljuk!