1. >Receptek
  2. >Zöld shakshuka

Zöld shakshuka

A shakshuka a lecsó közel-keleti fajtája, de tavasszal zöld, spenótos változatban is elérhető. Tojással készítve teljesértékű és ízletes étel!
Közepes nehézségű
4 személy
25 perc
18 perc
Hozzávalók
Hozzávalók
4 személyre
2 szál újhagyma

1 nagy gerezd fokhagyma

1 szál póréhagyma

500 g friss vagy fagyasztott spenót

fél tk kömény

4 tojás

100 g feta

szárított chili

koriander

kapor
hozzávalók 4 személyre
2 szál újhagyma

1 nagy gerezd fokhagyma

1 szál póréhagyma

500 g friss vagy fagyasztott spenót

fél tk kömény

4 tojás

100 g feta

szárított chili

koriander

kapor
  1. lépés 1
    Aprítsuk fel az újhagymát és a fokhagymát. Pároljuk meg olívaolajban.
  2. lépés 2
    Adjuk hozzá a finomra szeletelt póréhagymát, 500 g friss vagy fagyasztott spenótot és fél tk köményt. Fedjük le és pároljuk 10 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  3. lépés 3
    Egy kanál hátuljával formázzunk 4 kisebb lyukat a zöldségkeverékbe és üssük bele a tojásokat.
  4. lépés 4
    Sózzuk, borsozzuk és főzzük további 5–7 percig, amíg a tojásfehérje megkeményedik, a sárgája viszont folyós marad.
  5. lépés 5
    Morzsoljunk a tetejére fetát, végül ízlés szerint kevés borssal és korianderrel vagy friss kaporral ízesítsük.
Próbálja ki ezt a receptet is!
KönnyűKözepes nehézségűNehéz
< 15 perc15 - 45 perc45 perc +
Legend
  • Tésztasaláta spenóttal, almával és ement...

    A tésztasaláta nem kizárólag nyáron fogyasztható! Ez a spenótos-almás verzió ízletes és színes, frissességét pedig a mustáros-almaborecetes öntet adja.

  • Lazacos koulibiac

    Az ünnepi asztalról már csak ez a lazacos, leveles tésztában készült koulibiac hiányzik, melyet egy ...

További tippek

Paradicsom, paprika, hagyma, ezek a shakshuka hagyományos alapanyagai, amely egy tipikus közel-keleti étel. De próbáltuk már a tavaszi változatot zöld zöldségekkel? Könnyű és finom recept spenóttal, zöldborsóval, friss korianderrel, de mehet bele spárga, a póréhagyma zöld része, avokádó és friss fokhagyma is. Miután ez a zöldségkeverék normál hőfokon felforrt, törjünk a tetejére tojásokat. Kényeztessük magunkat, és mártogassunk friss kenyeret a folyós belsejébe. Ez az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb vegetáriánus recept! Íme, a tökéletes recept titkai.

Először is az anyag. Itt nincsenek edények, csak egy nagy serpenyő, ideális esetben öntöttvas vastag fenékkel, amely egyenletesen melegszik a homogén főzés érdekében. Kell majd hozzá egy fedő is, mert a tojás akkor sül meg ebben a receptben, ha letakarjuk. Aztán jöhetnek a hozzávalók. Egy jó minőségű olívaolaj elengedhetetlen, csakúgy, mint a friss fokhagyma: egy gerezd fokhagyma szükséges egy 4 személyes ételhez. Majd jöhetnek a frissen őrölt fűszerek: só, bors, kömény, koriander és akár paprika is.

A legfontosabb továbbra is a zöldségek minősége. Friss vagy fagyasztott spenót, zöldborsó, vágott zöldbab…ez a recept lehetővé teszi sok zöld színű zöldség használatát. Vágjuk őket homogén méretűre, így gyorsabban megsülnek. Ha édesebb ízt szeretnénk, válasszuk a vöröshagymát a fehér hagymával szemben. A fűszernövényeket (koriander, petrezselyem) vágjuk finomra és utolsó simításként adjuk hozzá. Az elkészítésnél mi sem egyszerűbb: egy serpenyőben hevítsünk fel egy kis olívaolajat, pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a zöldségeket, pár evőkanál vizet, sózzuk és fedjük le. Hagyjuk főni körülbelül 10 percig, időnként kevergessük meg. Attól függően, hogy mennyire puhák a zöldségek, a főzési idő eltérő lehet, ezért gyakran kóstoljuk meg, amíg el nem érjük a kívánt állagot. Ízesítsük borssal, törjük a tojásokat a zöldségek tetejére, és addig főzzük közepes lángon, amíg a fehérje megpuhul, a sárgája pedig még kissé folyós marad. Szórjuk meg fűszernövényekkel és fetával (nem kell melegíteni, az étel melegének köszönhetően elolvad rajta), és a pikánsabb receptek kedvelőinek egy kis csípős szósszal tálaljuk!