Az orosz konyha kulináris különlegessége, a lazacos és spenótos koulibiac igazi ünnepi étel! Bár ez a recept bonyolultnak tűnhet, valójában meglehetősen könnyű elkészíteni, ha követjük a különböző lépéseket.
A koulibiac elkészítése néhány napra beosztható. Nagyon praktikus megoldás, ha előre beütemezzük az előkészületeket – különösen az ünnepek környékén, vagy ha vendégek jönnek hozzánk vacsorára! Ha a leveles tésztát magunk is elkészíthetjük, de elég bonyolult, valamint idő- és helyigényes feladat, hogy megfelelő nagyságúvá nyújtsuk. Válasszunk helyette minőségi leveles tésztát a szupermarketből: győződjünk meg róla, hogy a vajas változatot vesszük meg! Ha eljön az ideje, terítsük szét a - tiszta! - meglisztezett konyhapulton és egy éles késsel vágjuk két nagyobb téglalapra.
A koulibiacnak számos receptje létezik, amelyek különböző összetevőket írnak a töltelékhez. Ennek ellenére mindegyik tartalmaz lazacot, valamint spenótot és rizst vagy hajdinát. A keménytojás manapság már ritkábban része a tölteléknek. Ezekkel az alap összetevőkkel és további általunk választott alapanyagokkal elkészíthetjük a saját koulibiac verziónkat. Ideális esetben használjunk bőrözött és filézett lazacot vagy bármely általunk választott halat, például tőkehalat, pisztrángot vagy egyéb hasonló méretű halat. Ne felejtsük a halat téglalap alakúra formálni, hogy könnyebb legyen a koulibiac összerakása.
Ami a zöldségeket illeti, a spenót lehet sima vagy tejszínes, de tehetünk bele apróra vágott, vajban párolt póréhagymát, finomra szeletelt és serpenyőben párolt gombát, fehérborban lassan puhára párolt salottahagymát, rókagombát vagy más erdei gombát is. A farmon termesztett gombák (laskagomba vagy shiitake) is jók lehetnek. Ha nem szeretjük a spenótot, válasszunk sóskát vagy mángoldot. Ne felejtsük el megsózni és megborsozni a zöldségeket, valamint egy tojássárgáját és egy kis tejszínt adni hozzájuk, hogy puhák maradjanak a főzés közben. Ezeket a zöldségeket előző nap is elkészíthetjük, és felhasználásig légmentesen záródó edényekben tárolhatjuk a hűtőszekrényben. Utolsó simításként adjunk a zöldségekhez egy kevés főtt rizst vagy hajdinát és némi vizet, amely megnedvesíti a tésztát. A töltelék többi részét is elkészíthetjük előző nap, és szintén hűtőben tarthatjuk az étel elkészítéséig.
Jöhetnek az utolsó lépések! A koulibiac összeállításánál ügyeljünk arra, hogy a tészta hideg legyen, mert így könnyebben formázható. Tehetjük téglalap alakú edénybe, vagy sütőpapírral kibélelt sütőlapra is (ez sokkal praktikusabb megoldás!). Az első réteg tésztát kenjük meg a különböző töltelékekkel és tegyük rá a halat, majd helyezzük a tetejére a második réteg tésztát. Ne felejtsük megszurkálni a tészta tetejét, hogy a gőz távozni tudjon, és a koulibiac megtartsa a formáját. A recept utolsó lépéseként kenjük meg a tésztát egy kevés víz, egy csipet só és felvert tojássárgája keverékével. Amíg a sütőben sül, készítsük el a szószt. Ehhez nem szükséges recept: a zsíros tejszínt egy edénybe öntjük, sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön a harmadára redukáljuk. Meglocsoljuk egy kevés citromlével, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, összekeverjük és ezután már csak annyi a dolgunk, hogy melegen tartsuk. Ha a koulibiac szép aranybarna, elkészült: éppen időben, hogy a vendégekkel együtt élvezhessük ezt a finom fogást!