Lazacos koulibiac









600 g bőrözött lazac
1 doboz Bonduelle szeletelt csiperkegomba
2 zacskó bébispenót (400 g)
1 vöröshagyma
150 g főtt rizs
10 cl zsíros tejszín
1 tojássárgája
30 g vaj
só, bors
kevert zöldsaláta
600 g bőrözött lazac
1 doboz Bonduelle szeletelt csiperkegomba
2 zacskó bébispenót (400 g)
1 vöröshagyma
150 g főtt rizs
10 cl zsíros tejszín
1 tojássárgája
30 g vaj
só, bors
kevert zöldsaláta
- lépés 1Hámozzuk meg és aprítsuk fel a hagymát. Dinszteljük meg vajban, adjuk hozzá a spenótot. Sózzuk, borsozzuk meg. 5 percig pároljuk, majd aprítsuk fel rusztikus darabokra és adjuk hozzá a tejszínt.
- lépés 2Csepegtessük le a gombát, aprítsuk fel, borsozzuk meg, és adjuk hozzá a maradék tejszínt. Szórjuk meg a lazacot sóval és borssal.
- lépés 3Melegítsük elő a sütőt 180° C-ra. Hajtsuk szét a leveles tésztát két nagyobb téglalapra egy lisztezett munkafelületen.
- lépés 4Tegyük az egyiket a tepsibe helyezett sütőpapírra, kenjük meg egy réteg spenóttal 2 cm-t szabadon hagyva a széleken, hogy a felső tésztalappal le tudjuk zárni.
- lépés 5Terítsük szét a rizst, végül a gombát. Helyezzük a tetejére a fűszerezett lazacfilét.
- lépés 6Az egészet fedjük le a másik tésztalappal. Nyomkodjuk össze a széleket. Egy késsel néhány helyen vágjuk be a tészta tetejét, hogy a gőz távozni tudjon.
- lépés 7Kenjük meg a tészta tetejét felvert tojássárgája, 1 evőkanál víz és egy csipet só keverékével, majd süssük 35 percig.
- lépés 8Forrón, kevert zöldsalátával tálaljuk.
Gombás pizza
Jobb, mint a margarita és egészségesebb, mint egy négysajtos pizza! Ez a változat finom tésztájával és a különböző ízű gombákkal igazi kényelmi étel.
Tejszínes lazac spenótos krumplipürével és zöldségekkel
Egyszerű, de annál finomabb és kényeztetőbb recept ez az omlós tejszínes lazac krémes krumplipürével és zöld színű zöldségekkel tálalva.
Krémes spenótleves
Fokhagymával, póréhagymával, szerecsendióval ízesített zöldségleves recept, amit a vaj és a tejszín tesz krémessé és tartalmassá, a friss spenót pedig még zöldebbé. Friss, olívaolajos-sós kruton kerül a tetejére.
További tippek
Az orosz konyha kulináris különlegessége, a lazacos és spenótos koulibiac igazi ünnepi étel! Bár ez a recept bonyolultnak tűnhet, valójában meglehetősen könnyű elkészíteni, ha követjük a különböző lépéseket.
A koulibiac elkészítése néhány napra beosztható. Nagyon praktikus megoldás, ha előre beütemezzük az előkészületeket – különösen az ünnepek környékén, vagy ha vendégek jönnek hozzánk vacsorára! Ha a leveles tésztát magunk is elkészíthetjük, de elég bonyolult, valamint idő- és helyigényes feladat, hogy megfelelő nagyságúvá nyújtsuk. Válasszunk helyette minőségi leveles tésztát a szupermarketből: győződjünk meg róla, hogy a vajas változatot vesszük meg! Ha eljön az ideje, terítsük szét a - tiszta! - meglisztezett konyhapulton és egy éles késsel vágjuk két nagyobb téglalapra.
A koulibiacnak számos receptje létezik, amelyek különböző összetevőket írnak a töltelékhez. Ennek ellenére mindegyik tartalmaz lazacot, valamint spenótot és rizst vagy hajdinát. A keménytojás manapság már ritkábban része a tölteléknek. Ezekkel az alap összetevőkkel és további általunk választott alapanyagokkal elkészíthetjük a saját koulibiac verziónkat. Ideális esetben használjunk bőrözött és filézett lazacot vagy bármely általunk választott halat, például tőkehalat, pisztrángot vagy egyéb hasonló méretű halat. Ne felejtsük a halat téglalap alakúra formálni, hogy könnyebb legyen a koulibiac összerakása.
Ami a zöldségeket illeti, a spenót lehet sima vagy tejszínes, de tehetünk bele apróra vágott, vajban párolt póréhagymát, finomra szeletelt és serpenyőben párolt gombát, fehérborban lassan puhára párolt salottahagymát, rókagombát vagy más erdei gombát is. A farmon termesztett gombák (laskagomba vagy shiitake) is jók lehetnek. Ha nem szeretjük a spenótot, válasszunk sóskát vagy mángoldot. Ne felejtsük el megsózni és megborsozni a zöldségeket, valamint egy tojássárgáját és egy kis tejszínt adni hozzájuk, hogy puhák maradjanak a főzés közben. Ezeket a zöldségeket előző nap is elkészíthetjük, és felhasználásig légmentesen záródó edényekben tárolhatjuk a hűtőszekrényben. Utolsó simításként adjunk a zöldségekhez egy kevés főtt rizst vagy hajdinát és némi vizet, amely megnedvesíti a tésztát. A töltelék többi részét is elkészíthetjük előző nap, és szintén hűtőben tarthatjuk az étel elkészítéséig.
Jöhetnek az utolsó lépések! A koulibiac összeállításánál ügyeljünk arra, hogy a tészta hideg legyen, mert így könnyebben formázható. Tehetjük téglalap alakú edénybe, vagy sütőpapírral kibélelt sütőlapra is (ez sokkal praktikusabb megoldás!). Az első réteg tésztát kenjük meg a különböző töltelékekkel és tegyük rá a halat, majd helyezzük a tetejére a második réteg tésztát. Ne felejtsük megszurkálni a tészta tetejét, hogy a gőz távozni tudjon, és a koulibiac megtartsa a formáját. A recept utolsó lépéseként kenjük meg a tésztát egy kevés víz, egy csipet só és felvert tojássárgája keverékével. Amíg a sütőben sül, készítsük el a szószt. Ehhez nem szükséges recept: a zsíros tejszínt egy edénybe öntjük, sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön a harmadára redukáljuk. Meglocsoljuk egy kevés citromlével, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, összekeverjük és ezután már csak annyi a dolgunk, hogy melegen tartsuk. Ha a koulibiac szép aranybarna, elkészült: éppen időben, hogy a vendégekkel együtt élvezhessük ezt a finom fogást!