Margarita, négysajtos, calzone, marinara vagy egyszerűen csak gombás-baconös, mindenkinek megvan a kedvenc pizzája! Íme, a legjobb házi pizza elkészítésének titkai.
Nyilvánvalóan minden a jó pizzatésztával kezdődik. Liszt, víz, élesztő, finom só és olívaolaj: a legfontosabb, hogy hagyjuk (ideális esetben sokáig) kelni a hűtőben. Ha nincs időnk, használjunk konyhakész pizzatésztát. Lehetőleg olívaolajjal készült fajtát válasszunk, és ne felejtsük eltávolítani a sütőpapírt, hogy teljesen átsüljön és ropogóssá váljon. A feltétek ráhalmozása előtt terítsük szét egy sütőlapon. A két legelterjedtebb alap: a paradicsomszósz és a tejszín. Vannak, akik tejszínt és pestót, vagy akár tejszínt és reszelt sajtot használnak alapnak, de ebben az esetben ez nem egy hagyományos pizza, hanem inkább egy vékony tart lesz. A gombás pizzához sokan tejszín, gomba és fűszernövények keverékét teszik közvetlenül a tésztára. Miután a szószt egy merőkanállal vagy evőkanállal szétterítjük, ideje hozzáadni a többi hozzávalót: gomba, paprika, lilahagyma vagy cukkini; bacon vagy nyers sonka vékony szeletekre vágva; hagyma, szardella, kapribogyó, de tehetünk rá mozzarellát, tojást vagy chorizot is. Röviden, szinte bármilyen általunk választott feltét működhet. Ne felejtsük egy kis oregánóval fűszerezni, valamint egy kevés frissen őrölt borssal.
A gombás pizza az egyik legkedveltebb pizza. Gyakran hiányzik a receptkönyvekből, de könnyű elkészíteni, ha előre tervezünk és lista szerint vásárolunk. Mert ennek a pizzának a titka nyilvánvalóan a gomba! Érdemes többféle (rókagomba, vargánya, shiitake) közül választani, és serpenyőben apróra vágott hagymával és kevés sóval megdinsztelni, hogy minél több víz távozzon belőle és a tészta ne ázzon szét. Ezután már csak rá kell tenni a tejszínes vagy paradicsomszószos alapra (recepttől függően), mielőtt megsütnénk az előmelegített sütőben. Utolsó lépés: ne felejtsük megfűszerezni sütés előtt. Utolsó simításként pár gombát - például csiperkét - mandolinnal vékonyra szeletelhetünk, majd az utolsó pillanatban, közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá a forró pizzához. Tehetünk még rá apróra vágott metélőhagymát, egy szelet vékony pácolt sonkát, frissen őrölt borsot vagy egy csepp olívaolajat.
Engedjük szabadjára a fantáziánkat, és ne feledjük, hogy a legjobb pizza recept mindig az, amelyik a legjobban ízlik!