Édes és ropogós: ez a csemegekukorica!

Ez az amerikai kontinensről származó gabona gyorsan sikeres lett, miután megérkezett Európába. De ne keverjük össze az állatok etetésére szánt takarmány kukoricát az édes kukoricával, amely megfőzve finom, lédús és ropogós - persze természetesen pattogatott kukorica is készülhet belőle.

Termesztése és művelése sok vizet igényel, és a megfelelő páratartalom fenntartása akkor is fontos, ha zöldségeskertben növesztenénk. Nézzük meg, hova ültetjük, mivel ez a zöld óriás a nyár folyamán kellemes árnyékot biztosíthat a salátaleveleknek.

Ha piacon vesszük, jónéhány őstermelőnél találunk friss csöves kukoricát a szezon során. A csuhé (és a kukoricahajak) eltávolítása után mossuk meg, öntözzük meg olvasztott vajjal, süssük meg sütőben vagy grillen, és nincs más dolgunk, mint élvezni a finom, édes ízét!

Egyszerű, de nagyszerű receptek

Magas szénhidráttartalma (hatszor annyi, mint a fehérjetartalma) miatt tápláló hírnévre tett szert, mégis alacsony kalóriatartalommal (100 g-os dobozban csak 106 kcal) rendelkezik. Alacsony zsírtartalmú (kevesebb mint 2 g/100 g) és gluténmentes, emiatt sok recepthez tökéletes hozzávaló.

A hagyományos rizssaláta része, melybe tonhalat és paradicsomot tehetünk - ezt a receptet valószínűleg mindannyian elkészítettük már diákként. A legtöbben még ma is kedveljük és egy uzsonnásdobozban remek munkahelyi ebéd válhat belőle. De paradicsomos, főtt tojásos salátához vagy chili con carnéhoz is remekül passzol. Surimi-vel és házi majonézzel keverve pedig remek snack a gyerekek számára, akik nagyon szeretik finom, édes ízét. Ha pedig más vágyunk, megsüthetjük olívaolajjal, chilivel és reszelt sajttal.

Vegyes és bébikukorica változatok

Készítsünk csirke vagy tonhal krokettet burgonyás és kukoricás alappal, egyszerűen lenyűgöző! Az amerikai őslakosoktól kezdve a mai kanadaiakig sokan szívesen készítenek belőle egy másik receptet, egy hús vagy hal alapú levest, amit sagamiténak hívnak.

A csöves bébikukorica ugyancsak megy koktélparadicsomos salátákhoz, valamint töltött paprikához is. Előételként chorizo-szeletekkel, olajbogyóval és sajtkockával tálalhatjuk.

De tehetjük csirkés szendvicsbe néhány salátalevéllel vagy wokban készült fűszeres marhahúshoz.

Receptjeink

Könnyű
Közepes nehézségű
Nehéz
< 15 perc
15 - 45 perc
45 perc +
  • Csicseriborsó falafel, egyszerre puha és ropogós

    Kínáljon kiváló alternatívát a húsgolyók helyett ezzel a csicseriborsó falafel recepttel. Könnyű elkészíteni, 100%-ban zöldségekből, friss korianderből és meleg fűszerekből áll, amelyek ízt adnak az ételének. Ezek a vegetáriánus falafelek gluténmentesek, és ízletes és kielégítő ételt készítenek. Melegen, hidegen, joghurtos mártásba mártva vagy pitában is fogyaszthatók.

  • Tavaszi rizottó

    Olaszországban tavasszal zsenge zöldségeket - többnyire borsót, spárgát vagy sárgarépát - tesznek a rizottóba, hogy minél színesebb legyen az étel.

  • Zöld shakshuka

    A shakshuka a lecsó közel-keleti fajtája, de tavasszal zöld, spenótos változatban is elérhető. Tojással készítve teljesértékű és ízletes étel!

Még több recept