Sült padlizsánsaláta csicseriborsóval és kápiapaprikával






2 padlizsán
2 kápiapaprika
3 ek olívaolaj
fél citrom leve (2 ek)
1 gerezd fokhagyma
2 ek provánszi fűszerkeverék vagy szárított kakukkfű
1 tk kömény
néhány levél koriander vagy bazsalikom
só, bors
2 padlizsán
2 kápiapaprika
3 ek olívaolaj
fél citrom leve (2 ek)
1 gerezd fokhagyma
2 ek provánszi fűszerkeverék vagy szárított kakukkfű
1 tk kömény
néhány levél koriander vagy bazsalikom
só, bors
- lépés 1Melegítsük elő a sütőt 200 ° C-ra. Alaposan mossuk meg a padlizsánokat. Vágjuk félbe, majd nagyobb kockákra. Vágjuk ketté a paprikákat, távolítsuk el a szárakat és a magokat. Az így kapott paprikát éles hámozó segítségével hámozzuk meg, majd vágjuk őket nagyobb csíkokra.
- lépés 2Helyezzük a padlizsán- és paprikadarabokat egy nagy tepsire. Fűszerezzük sóval, borssal, provence-i fűszerkeverékkel és bőségesen öntözzük meg olívaolajjal. Keverjük össze a kezünkkel, majd tegyük a sütőbe 30 percre. Időről időre forgassuk meg a zöldségeket. A padlizsánt nem szabad összetörni, ezért csak óvatosan kevergessük. Végül vegyük ki a zöldségeket a sütőből, és hagyjuk őket kihűlni.
- lépés 3Nyissuk ki a csicseriborsót, és szűrjük le. Csipkedjük le a koriandert vagy a bazsalikomot, és vágjuk apróra a leveleket.
- lépés 4Hámozzuk meg a fokhagymát, és nyomkodjuk egy tányérba vagy egy mélyebb tálba. Adjuk hozzá a citromlevet, a maradék olívaolajat, a köményt, a sót és a borsot.
- lépés 5Tegyük hozzá a sült zöldségeket és a csicseriborsót. Szórjuk meg korianderrel vagy apróra vágott bazsalikommal.
- lépés 6Keverjük össze, végül fogyasszuk hidegen vagy melegen.
Rétegezett tonhalsaláta csicseriborsóval
Praktikusan szállítható, finom és egészséges tonhalsaláta recept. Ha kevés időd van vagy nem otthon ennél, készítsd el ezt az ízletes és friss salátát!
Grillezett padlizsán saláta csicseriborsóval
A krémes, grillezett padlizsán tökéletes alapanyaga egy könnyed salátának sok-sok petrezselyemmel, csicseriborsóval, koktélparadicsommal, fetával, lilahagymával, olívaolajos öntettel, és az egyik legizgalmasabb keleti fűszerrel, szumákkal megszórva. Látványos, ízekkel teli grill recept a nyári hónapok idején.
Portugál csicseriborsós tonhalsaláta
Portugál ihletésű friss saláta recept csicseriborsóval, tonhallal, keménytojással, koktélparadicsommal, olajbogyóval és citromos-olívaolajos öntettel, amely ropogós héjú kenyérrel kitűnő nyári ebéd lehet.
További tippek
Sosem elég az egyszerű saláta receptekből! Szezonális összetevőinek és a készre főzött csicseriborsónak köszönhetően ez a padlizsánsaláta hamarosan az egyik kedvenc nyári receptünk lesz, hogy felváltsa az állandó paradicsom és zöldsalátát!
Ha már tudjuk, hogy kell padlizsánkrémet készíteni, akkor ez a recept még könnyebben elsajátítható és rendkívül sokféleképpen variálhatjuk. A padlizsánt helyettesíthetjük cukkinivel, és adhatunk hozzá apróra vágott és kimagozott friss paradicsomot is. Csak az ízlésünkön múlik, hogy a paradicsomot a többi zöldséggel együtt sütjük meg a sütőben, hogy kissé karamellizálódjon, vagy frissen adjuk a kihűlt salátához. Ebben az esetben ügyeljünk rá, hogy a paradicsomot akkora méretre vágjuk, mint a sült padlizsán darabokat, és válasszunk olyan fajtát, amely nem tartalmaz túl sok levet.
Az elkészítéséhez (ha van grill készülékünk) parázson grillezzük meg a paprikát, hogy kellemes füstös ízt adjon a receptnek. Ha nem rendelkezünk grill készülékkel, a padlizsánsalátát egy kis füstölt paprikával vagy kockára vágott chorizóval fűszerezhetjük. Más fűszereket is használhatunk: például koriander magot vagy ras-el-hanout fűszert. Ezek hiányában bőségesen borsozzuk meg a keveréket, vagy adjunk hozzá néhány levél rukkolát, amelynek borsos íze csodákat tesz.
A saláta élvezeti értékének fokozásához adjunk hozzá diót, mogyorót vagy darált fenyőmagot, hogy kissé ropogóssá tegye ezt a salátát, és a citromlevet váltsuk ki egy csepp balzsamecettel.
Ez a recept sajttal gazdagítva is nagyon finom: mozzarella, parmezán reszelék, kockára vágott feta... bármi belefér!
A legjobb receptek mindig a legegyszerűbb receptek: látni fogjuk, hogy ez a saláta új ízeket kínálhat anélkül, hogy nagyobb erőfeszítést tennénk.