A zöldséges curry egy könnyen elkészíthető étel, amely kevés előkészítést, de jól megválasztott alapanyagokat igényel. Tehetünk bele sárgarépát, cukkinit, sütőtököt, brokkolit, néhány gerezd fokhagymát és burgonyát, de padlizsánt, egyéb leveles zöldségeket… sőt, télen akár káposztát is! A maradék főtt zöldségeket is felhasználhatjuk benne, hogy elkerüljük a pazarlást. A csicseriborsót pedig helyettesíthetjük konyhakész, főtt lencsével ebben a finom, kókusztejjel készült növényi curryben. A főzés legvégén adjuk hozzá, hogy megőrizze az állagát. Ily módon a zöldségcurryből kókusztejes lencse curry válik.
A curry nevű fűszerkeverék minden indiai családban más és más, és minden szakács maga készíti el: mindenkinek megvan a saját curry receptje! Mi is elkészíthetjük saját magunk a több, mint tizenöt különböző fűszert tartalmazó fűszerkeveréket. Ezek között megtalálható a gyömbér, koriander por, kurkuma, de a bors vagy chili, szegfűszeg és ánizs is. Rajtunk áll, hogyan állítjuk össze a keveréket. A recept elkészítésénél ne felejtsünk el egy jó evőkanálnyit megdinsztelni a választott zsiradékban (olívaolaj, kókuszolaj, semleges növényi olaj vagy vaj), mielőtt megpároljuk a többi hozzávalót (a fokhagymával és a hagymával kezdve). Akár növényi alapúak (sárgarépa, cukkini, burgonya, hagyma, fokhagyma stb.), akár húsosak (főleg csirkehúshoz), a curry receptek kiválóak a kiegyensúlyozott étkezéshez, különösen, ha rizzsel vagy burgonyával és salátával fogyasztjuk őket.
Jó tudni: a kókusztejjel készült növényi curryk légmentesen záródó edényben hűtőszekrényben 3 napig eltarthatók, majd alacsony lángon újramelegíthetők. Recepttől függően adjunk hozzá egy kis kókusztejet vagy egy kevés vizet, hogy folyékonyabb legyen a szósz. Ez a recept több napra is elegendő és akkor is érdemes elkészíteni, ha a “batch”, azaz előre főzés rajongói vagyunk.