Spenót pestos tészta




1 csomag bébispenót
fél csokor bazsalikom
1 kis gerezd fokhagyma
6 ek olívaolaj
4 ek kenyérmorzsa
dekorációnak néhány szem koktélparadicsom
só, bors
1 csomag bébispenót
fél csokor bazsalikom
1 kis gerezd fokhagyma
6 ek olívaolaj
4 ek kenyérmorzsa
dekorációnak néhány szem koktélparadicsom
só, bors
- lépés 1Sós, forrásban lévő vízben főzzük meg a tésztát a csomagoláson feltüntetett utasításnak megfelelően.
- lépés 2Közben készítsük el a spenót pesztót. Hámozzuk meg a fokhagyma gerezdet. Csipkedjük le a bazsalikom leveleit.
- lépés 3Helyezzük a fokhagymát egy turmixgépbe. Adjuk hozzá a spenót- és bazsalikomleveleket. Turmixoljuk össze, majd tegyünk hozzá 4 evőkanál olívaolajat, egy kevéske sót és borsot. Addig turmixoljuk, amíg zöld, selymes pesztót nem kapunk.
- lépés 4Befejezésül készítsük el a zsemlemorzsát. Melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat egy kis serpenyőben, és addig pirítsuk a morzsát, amíg el nem éri a kívánt színt.
- lépés 5Kóstoljuk meg a tésztát, ha szükséges, főzzük tovább. Ha megfőtt, szűrjük le.
- lépés 6Forgassuk össze a főtt tésztát a spenót pesztóval. Tálaljuk leveses tányérokban vagy egy nagyobb tálaló tálban, szórjuk meg az aranyszínű zsemlemorzsával és díszítsük koktélparadicsommal. Azonnal tálaljuk.
Spenótos kosárkák
Spenót, tojás és szendvics kenyér. Semmi másra nem lesz szükségünk a szupergyors, spenótos kosárkák elkészítéséhez, melyek izgalmas előételként szolgálhatnak egy pikniken vagy vasárnapi brunchon.
Lazacos koulibiac
Az ünnepi asztalról már csak ez a lazacos, leveles tésztában készült koulibiac hiányzik, melyet egy hagyományos orosz étel ihletett. Könnyen elkészíthető recept, érdemes vele számolni a karácsonyi készülődésnél.
Tésztasaláta spenóttal, almával és ementáli sajttal
A tésztasaláta nem kizárólag nyáron fogyasztható! Ez a spenótos-almás verzió ízletes és színes, frissességét pedig a mustáros-almaborecetes öntet adja.
További tippek
Ahány olasz család, annyi pesto recept: mindenkinek megvan a saját változata!
A „pesto” az olasz „pestare” szóból származik, aminek jelentése „összetörni”. A "pesto genovese", az olaszországi Genova városának különlegessége; fokhagymát, fenyőmagot, bazsalikomlevelet, parmezánt, pecorino romano-t és olívaolajat tartalmaz. Hagyományosan mozsárban készítik, és hosszú tésztákkal, általában linguine-vel, spagettivel vagy trenette-el fogyasztják. A pestos tészta tehát az egyik legnépszerűbb tésztarecept Olaszországban, mivel az ínyencek és a gyerekek számára is vonzó. Zöld zöldségekkel, például zöldbabbal vagy serpenyőben párolt spenótlevéllel is tálalhatjuk. Ha van időnk, könnyen elkészíthető nagyobb mennyiségben, amit jégkocka tálca segítségével le is fagyaszthatunk.
Ez a hagyományos recept sokféle variációt tesz lehetővé, amint azt a spenótos pesto is mutatja. A fenyőmag helyettesíthető mandulával, mogyoróval, kesudióval vagy pisztáciával. Figyelem: ha mandulát vagy más sózott diót használunk, elhagyhatjuk a fenyőmagot, de ebben az esetben adjunk hozzá egy kis sajtot, hogy egyensúlyba kerüljenek az ízek. További lehetséges variációk: a bazsalikom egy részét medvehagymával, madársalátával vagy más salátával, esetleg rukkolával helyettesíthetjük. Vagy próbáljuk ki a 100%-ban olasz eredetű salátán, a rukkolán alapuló pestot, amit parmezánnal és fenyőmaggal készítenek. Gyorsan és egyszerűen elkészül, és éppoly finom tésztával, mint grillezett hússal. A rukkola fűszeres íze feldobja a steaket!
A pestoval nem csak pestos tésztát készíthetünk! Sokféle ételhez használhatjuk, ötletekből nincs hiány: vinaigrette-ben, zöldséglevesben, majonézben, paradicsomszószban - mindig megtalálhatjuk a módját, hogyan használjuk fel a konyhában. A quiche-ek és sós piték kedvelőinek egy réteg pesto a leveles vagy omlós tésztán kellemes, könnyed ízt ad: szezontól függően érdemes megkóstolni a cukkini + pesto vagy a vékonyra szeletelt cékla és pesto párosítást.
Végül, ha maradt a spenótos pestoból, tegyük egy tiszta üvegbe, öntsünk rá vékony rétegben olívaolajat, majd szorosan zárjuk le, így 3-4 napig eltartható a hűtőben. Ez elegendő mennyiség ahhoz, hogy a heti menüben a pesto legyen a főszereplő!