Ahány olasz család, annyi pesto recept: mindenkinek megvan a saját változata!
A „pesto” az olasz „pestare” szóból származik, aminek jelentése „összetörni”. A "pesto genovese", az olaszországi Genova városának különlegessége; fokhagymát, fenyőmagot, bazsalikomlevelet, parmezánt, pecorino romano-t és olívaolajat tartalmaz. Hagyományosan mozsárban készítik, és hosszú tésztákkal, általában linguine-vel, spagettivel vagy trenette-el fogyasztják. A pestos tészta tehát az egyik legnépszerűbb tésztarecept Olaszországban, mivel az ínyencek és a gyerekek számára is vonzó. Zöld zöldségekkel, például zöldbabbal vagy serpenyőben párolt spenótlevéllel is tálalhatjuk. Ha van időnk, könnyen elkészíthető nagyobb mennyiségben, amit jégkocka tálca segítségével le is fagyaszthatunk.
Ez a hagyományos recept sokféle variációt tesz lehetővé, amint azt a spenótos pesto is mutatja. A fenyőmag helyettesíthető mandulával, mogyoróval, kesudióval vagy pisztáciával. Figyelem: ha mandulát vagy más sózott diót használunk, elhagyhatjuk a fenyőmagot, de ebben az esetben adjunk hozzá egy kis sajtot, hogy egyensúlyba kerüljenek az ízek. További lehetséges variációk: a bazsalikom egy részét medvehagymával, madársalátával vagy más salátával, esetleg rukkolával helyettesíthetjük. Vagy próbáljuk ki a 100%-ban olasz eredetű salátán, a rukkolán alapuló pestot, amit parmezánnal és fenyőmaggal készítenek. Gyorsan és egyszerűen elkészül, és éppoly finom tésztával, mint grillezett hússal. A rukkola fűszeres íze feldobja a steaket!
A pestoval nem csak pestos tésztát készíthetünk! Sokféle ételhez használhatjuk, ötletekből nincs hiány: vinaigrette-ben, zöldséglevesben, majonézben, paradicsomszószban - mindig megtalálhatjuk a módját, hogyan használjuk fel a konyhában. A quiche-ek és sós piték kedvelőinek egy réteg pesto a leveles vagy omlós tésztán kellemes, könnyed ízt ad: szezontól függően érdemes megkóstolni a cukkini + pesto vagy a vékonyra szeletelt cékla és pesto párosítást.
Végül, ha maradt a spenótos pestoból, tegyük egy tiszta üvegbe, öntsünk rá vékony rétegben olívaolajat, majd szorosan zárjuk le, így 3-4 napig eltartható a hűtőben. Ez elegendő mennyiség ahhoz, hogy a heti menüben a pesto legyen a főszereplő!