Palacsinta maki








1 tojás
250 g hajdina liszt
70 cl víz, tej vagy a kettő keveréke
1 csipet só
Vaj vagy olaj a sütéshez
A makihoz:
1 nagyobb édesburgonya
300 g Bonduelle fagyasztott spenót
125 g zöldfűszeres sajtkrém
1 tojás
250 g hajdina liszt
70 cl víz, tej vagy a kettő keveréke
1 csipet só
Vaj vagy olaj a sütéshez
A makihoz:
1 nagyobb édesburgonya
300 g Bonduelle fagyasztott spenót
125 g zöldfűszeres sajtkrém
- lépés 1Készítsük el a palacsintákat. Öntsük a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a sót és keverjük össze. Formázzunk a közepén egy mélyedést, üssük bele a tojást, öntsük bele a tejet vagy a vizet, majd alaposan keverjük össze, hogy csomómentes tésztát kapjunk. Ha van időnk, készítsük el a tésztát felhasználás előtt, és pihentessük 2 órán át.
- lépés 2Keverjük meg a tésztát, mielőtt egy kis serpenyőben megsütjük a palacsintákat. Öntsünk egy merőkanálnyit a forró serpenyő közepére, majd óvatosan oszlassuk szét. Amikor a palacsinta szélei kissé felkunkorodnak, fordítsuk meg.
- lépés 3Hámozzuk meg az édesburgonyát. Vágjuk nagy, hosszúkás darabokra. Pároljuk 20 percig, amíg megpuhul.
- lépés 4Melegítsük fel a spenótot egy serpenyőben vagy a mikrohullámú sütőben a csomagoláson lévő utasítások szerint. Enyhén sózzuk és borsozzuk meg.
- lépés 5Helyezzünk egy palacsintát egy tiszta vágódeszkára vagy munkafelületre. Egy evőkanál hátuljával vékony rétegben kenjünk rá a krémsajtot. Oszlassuk el rajta a spenótot, és helyezzük rá az édesburgonya darabokat. Szorosan tekerjük fel a palacsintát. Addig ismételjük, amíg kifogyunk az alapanyagokból.
- lépés 6Egy éles késsel vágjuk szeletekre a palacsinta tekercseket.
- lépés 7Rendezzük a makikat egy szép tálra. Fogyasszuk előételként vagy aperitif mellé a gyorsan elkészíthető falatokat.
Tésztasaláta spenóttal, almával és ementáli sajttal
A tésztasaláta nem kizárólag nyáron fogyasztható! Ez a spenótos-almás verzió ízletes és színes, frissességét pedig a mustáros-almaborecetes öntet adja.
Spenótos kosárkák
Spenót, tojás és szendvics kenyér. Semmi másra nem lesz szükségünk a szupergyors, spenótos kosárkák elkészítéséhez, melyek izgalmas előételként szolgálhatnak egy pikniken vagy vasárnapi brunchon.
Epres sali
Eper salátában? Miért ne? Zsenge bébispenót levelekkel és koktélparadicsommal üdítő és mennyei párosítást kapunk!
További tippek
Ez a recept a végtelenségig variálható! Például tehetünk sonka vagy lazac szeleteket a krémsajt tetejére. Tehetünk bele vékony csíkokra vágott omlettet is (egy felvert tojás palacsinta sütőben elkészítve teljesen más ízt ad a makinak!). Vagy próbáljuk ki a bretagne-i receptet: készítsünk rilette-et, amihez keverjünk össze szardíniát vagy tonhalat egy kis krémsajttal, majd kenjünk a palacsintára, mielőtt feltekernénk és felvágnánk.
Az édes maki receptek szintén sokfélék lehetnek. A tésztához használjunk édesebb tejet. Ha a gluténmentes változatot részesítjük előnyben, használjunk rizslisztet vagy kukoricakeményítőt. A tésztához adhatunk bourbon vaníliát vagy vaníliás porcukrot is. A palacsinta elkészítéséhez válasszuk a legegyszerűbb és leggyorsabb receptet. Ha szeretünk kísérletezni, színezzük kakaóval a tésztát, hogy szép kontrasztot kapjunk. A töltelékhez kenjünk meg egy palacsintát egy kevés olvasztott csokoládéval, majd tegyünk rá egy meghámozott banánt. Tekerjük fel és szeleteljük maki formára. Végül helyezzük egy sushi tálra egy kis csésze olvasztott csokoládé kíséretében. Kipróbálhatjuk tejberizzsel is. Kenjünk meg vele egy palacsintát, majd díszítsük gyümölccsel (sárgabarack, alma, banán, őszibarack), ezután tekerjük fel úgy, hogy a rizs ne essen ki a palacsintából. Felszeletelés előtt 5 percre tegyük a fagyasztóba. Egy éles késsel falatnyi méretekre vágva tálaljuk. Szószként olvasztott csokoládét vagy karamellt szervírozzunk hozzá. Végezetül fogyasszuk a makikat forró csokoládéval, egy csésze tea vagy egy pohár tej kíséretében.