Maradékmentő krokett






3 tojás
150 g nyers, főtt vagy fagyasztott zöldség (sárgarépa, brokkoli, spenót, cukkini, gomba, stb.)
80 g liszt
100 g kenyérmorzsa
napraforgó olaj
zöldsaláta
3 tojás
150 g nyers, főtt vagy fagyasztott zöldség (sárgarépa, brokkoli, spenót, cukkini, gomba, stb.)
80 g liszt
100 g kenyérmorzsa
napraforgó olaj
zöldsaláta
- lépés 1Keverjünk össze 500 g maradék burgonyapürét 2 tojássárgájával. Ezután adjunk hozzá 150 g megmaradt zöldséget. Ez lehet reszelt sárgarépa, brokkoli szár, párolt spenót, pirított cukkini és paprika vagy gomba: csak rajtunk múlik, hogy milyen maradékokkal dolgozunk! Végül sózzuk, borsozzuk meg a masszát.
- lépés 2Tegyünk három különböző tálkába 80 g lisztet, egy 2 evőkanál vízzel felvert tojást és 100 g zsemlemorzsát.
- lépés 3Formázzunk gombócokat a zöldségpüréből. Kissé lapítsuk ki őket, majd forgassuk bele a lisztbe. Ezután mártsuk bele a felvert tojásba, majd hempergessük meg a zsemlemorzsában.
- lépés 4Süssük ki a kroketteket napraforgóolajban. Egy papírtörlővel itassuk fel a felesleges olajat, végül zöldsalátával tálaljuk.
Édesburgonya saláta vörösbabbal, pekándióval és spenóttal
Különböző évszakok, valamint édes-sós alapanyagok találkozása egy saláta receptben! A sült édesburgonya kockák vörösbabbal, bébi spenót levelekkel és pekándióval összekeverve csodálatos alapot alkotnak, erre jöhet a balzsamecetes-mézes öntet.
Gombapörkölt gulyás módra
Van, aki forrón szereti! A pörkölt szerelmeseinek elhoztuk a klasszikus gulyás 100%-ig vegetáriánus változatát. Gomba, burgonya és sárgarépa, a végén egy kis tejföllel tálalva.
Csípős mexikói kukoricakrémleves
Ha szeretjük a csípőset, hideg napokon fél óra ráfordítással melengető, sűrű levest készíthetünk Gold Chili kukoricából. Klasszikus recept, hozzá tortilla chips fogyasztása ajánlott.
További tippek
A maradékok eltüntetéséhez nem létezik jobb recept a krokettnél! Néhány egyszerű hozzávalóval (liszt, tojás, zsemlemorzsa) az összes zöldség maradék könnyedén felhasználható. Ahány ház, annyi szokás, de az alábbi változatnál semmi sem egyszerűbb!
Kezdjük azzal, hogy kivesszük az összes maradék zöldséget a hűtőből: főtt vagy nyers karfiol (reszeljük le rizses állagúra), burgonyapüré, főtt vagy nyers cukkini, póréhagyma, zöldborsó. Vagyis mindent, amit általában egy pásztorpitében felhasználnánk! Ehhez a recepthez ne feledkezzünk meg a hüvelyesekről és a gabonákról, például a lencséről vagy rizsről sem: egy egész tojással vagy tojássárgájával összekeverve és serpenyőben megsütve rendkívül finom kroketteket kapunk. A krokett jó lehetőséget kínál a maradék levesek, zöldségpürék vagy rakott ételek felhasználásához. Készíthetünk például sárgarépa kroketteket sárgarépapüréből vagy reszelt sárgarépából. Csak adjunk lisztet, tojást vagy burgonyapürét a maradékhoz és alaposan keverjük össze, hogy tészta állagot kapjunk. Ízesítsük sóval és borssal (valamint néhány általunk választott fűszerrel, például egy kis köménnyel vagy paprikával), majd kóstoljuk meg a keveréket, mert lehetséges, hogy a halas verzióval szemben kicsit ízetlen! A finomabb végeredmény érdekében először lisztben és tojásban forgassuk meg a kroketteket, majd csak ezután zsemlemorzsában. Időt takaríthatunk meg, ha előre elkészítjük a keveréket, és hűtőszekrényben tárolva közvetlenül étkezés előtt sütjük meg a kroketteket. Serpenyőben felhevített növényi olajban, mindkét oldalon 2-3 percig süssük őket (a legtöbb hozzávaló már megsült, így gyorsan elkészül). Végül helyezzük konyhai papírtörlőre és már fogyaszthatjuk is . Íme, a titok, hogyan készíthető finom krokett maradék zöldségekből!
A krokettek mellé zöldsalátát is fogyaszthatunk, de levesekkel és mártogatóssal is jó párost alkotnak. Ha krumplis vagy zöldséges krokettet készítenénk, egy kis lazaccal vagy bármilyen más hallal, de akár hússal és tükörtojással is kombinálhatjuk: mind kiváló vacsora ötlet a maradékok eltüntetésére.