Zöldborsós clafoutis







3 nagy tojás
20 cl tejszín
25 cl tej
80 g liszt
Metélőhagyma, menta vagy bazsalikom
diónyi vaj a sütőtálhoz
3 nagy tojás
20 cl tejszín
25 cl tej
80 g liszt
Metélőhagyma, menta vagy bazsalikom
diónyi vaj a sütőtálhoz
- lépés 1Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra.
- lépés 2Szitáljuk a lisztet egy tálba. Formázzunk bele egy lyukat. Törjük fel a tojásokat és öntsük a lyukba.
- lépés 3Keverjük össze a lisztet a tojásokkal. Folyamatosan kevergetve öntsük hozzá a tejet, majd öntsük bele a tejszínt is. Sózzuk és borsozzuk meg nagyvonalúan.
- lépés 4Finoman vágjuk fel a metélőhagymát, a mentát vagy a bazsalikomot. Adjuk hozzá a keverékhez.
- lépés 5Vajazzunk ki 4 különálló clafoutis edényt vagy egy gratin tálat. Egyelő arányban vagy egyben öntsük a fagyasztott borsót a kivajazott edényekbe vagy edénybe. Öntsük rá a clafoutis keveréket.
- lépés 6Tegyük a tálat vagy tálakat a sütőbe 25 percre, gondosan figyelemmel követve a sütést: a clafoutisnak világos színűnek kell maradnia.
- lépés 7Vegyük ki clafoutis-t a sütőből, és melegen vagy hidegen tálaljuk szezonális salátával.
Tavaszi finomfőzelék buggyantott tojással
Vitaminokban gazdag, újhullámos főzelék, amely után mindenki vágyakozik a tél végén. Könnyű recept, ráadásul gluténmentes is, mivel liszt nélkül készül. A kész művet pedig ízlés szerint egy-egy buggyantott tojással koronázhatjuk meg.
Spárgás tart zöldborsóval és baconnel
A sok zöldfűszertől és a citromtól egy friss, tavaszi tart-ot kapunk, ami tökéletes recept baráti brunchhoz vagy piknikezéshez. Könnyen szállítható és jól szeletelhető.
Sütőben sült sajtos makaróni brokkolival
Sajtos, krémes, tepsiben sült mac and cheese, vajjal és sok-sok cheddarral. Laktató, egyszerűen elkészíthető recept az egész családnak, a klasszikus fogás zöldséges változata.
További tippek
Bár ez a recept ugyanolyan egyszerű, mint a cseresznyés clafoutis, nem desszertként fogyasztandó, hanem inkább előételként vagy könnyű főételként, mint a quiche.
Igen könnyű elkészíteni, attól függően, hogy mi van a hűtőnkben. Ha nincs elég egész tojásunk, ezt a receptet több tojásfehérjével vagy sárgájával is elkészíthetjük: több tojásfehérjével kevésbé zsíros és fehérjében gazdagabb, több sárgával pedig simább lesz a tészta. A clafoutis receptjét tejtermékekkel is variálhatjuk, attól függően, hogy mi van otthon. Kicserélhetjük a tejszínt ricottára, kecskesajtra vagy fokhagymás-fűszeres krémsajtra, de akár túróra vagy juhtúróra is.
A csomómentes tésztához szánjuk elég időt a liszt és a tojások összekeveréséhez, mielőtt összekevernénk a tejjel és a tejszínnel. Ha nincs elég időnk, a turmixgépben is elkészíthetjük a keveréket: liszt, tejszín, majd a tojások a tejjel - így gyorsan és csomómentesen összekeverhető az alap.
Ha nem vegetáriánus clafoutist szeretnénk, a zöldborsó mellett néhány szelet sonkát (ízléstől függően főtt sonka, pulykasonka vagy nyers sonka) vagy egy kevés lazacot és/vagy füstölt pisztrángot is tehetünk bele. Ebben az esetben legyünk óvatosak az ízesítéssel: a sonka és a füstölt hal már eleve sós, ezért óvatosan sózzuk és mértékkel borsozzuk a keveréket. További ötletek a recept megváltoztatásához: használjunk finom fűszernövényeket (petrezselyem, menta, stb, a borsóhoz minden passzol!) és egyéb fűszereket - például dinszteljünk meg egy kevés finomra reszelt fokhagymát vagy apróra vágott hagymát némi olívaolajon.