Bár ez a recept ugyanolyan egyszerű, mint a cseresznyés clafoutis, nem desszertként fogyasztandó, hanem inkább előételként vagy könnyű főételként, mint a quiche.
Igen könnyű elkészíteni, attól függően, hogy mi van a hűtőnkben. Ha nincs elég egész tojásunk, ezt a receptet több tojásfehérjével vagy sárgájával is elkészíthetjük: több tojásfehérjével kevésbé zsíros és fehérjében gazdagabb, több sárgával pedig simább lesz a tészta. A clafoutis receptjét tejtermékekkel is variálhatjuk, attól függően, hogy mi van otthon. Kicserélhetjük a tejszínt ricottára, kecskesajtra vagy fokhagymás-fűszeres krémsajtra, de akár túróra vagy juhtúróra is.
A csomómentes tésztához szánjuk elég időt a liszt és a tojások összekeveréséhez, mielőtt összekevernénk a tejjel és a tejszínnel. Ha nincs elég időnk, a turmixgépben is elkészíthetjük a keveréket: liszt, tejszín, majd a tojások a tejjel - így gyorsan és csomómentesen összekeverhető az alap.
Ha nem vegetáriánus clafoutist szeretnénk, a zöldborsó mellett néhány szelet sonkát (ízléstől függően főtt sonka, pulykasonka vagy nyers sonka) vagy egy kevés lazacot és/vagy füstölt pisztrángot is tehetünk bele. Ebben az esetben legyünk óvatosak az ízesítéssel: a sonka és a füstölt hal már eleve sós, ezért óvatosan sózzuk és mértékkel borsozzuk a keveréket. További ötletek a recept megváltoztatásához: használjunk finom fűszernövényeket (petrezselyem, menta, stb, a borsóhoz minden passzol!) és egyéb fűszereket - például dinszteljünk meg egy kevés finomra reszelt fokhagymát vagy apróra vágott hagymát némi olívaolajon.