Ki ne szeretné a guacamole-t? Ez az avokádó alapú mártogatós koktélparadicsommal, rózsaszín retekkel, uborka hasábokkal, nyers vagy grillezett cukkini hasábokkal, almaszeletekkel és tortilla chipssel vagy grissinivel tálalva az előételek sztárja.
A tradicionális avokádó guacamole-hoz elég néhány hozzávaló és az elkészítése különösen egyszerű: keverjünk össze egy érett avokádót, citromlevet, fokhagymát és sót. Miután mindent összekevertünk, adjunk hozzá finomra vágott vöröshagymát, felkockázott paradicsomot, egy kevéske koriandert és chilit ízlés szerint. Tehetünk bele pár csepp csípős Tabasco-t is - néhányan csak egy teáskanálnyit, mások akár egy evőkanálnyit is adnak hozzá, csak rajtunk múlik az arány! Egyesek a teljesen sima, krémszerű állagot szeretik, míg mások a darabosabb, villával összenyomkodott textúrát kedvelik: annyiféle guacamole recept létezik, ahány család Mexikóban, de a recept mindig egyszerű és nem túl időigényes.
Egyéb, guacamole által inspirált receptek: brokkoli guacamole (a főtt brokkoli helyettesíti az avokádót, extra olívaolajjal a krémes állagért), kecskesajttal és mentával gazdagított guacamole, és ahogy a fenti recept készült, tört zöldborsó püréből készült guacamole. Ehhez friss vagy fagyasztott zöldborsót is használhatunk. A legnehezebb a receptben? A borsó megfelelő főzése, hogy megtartsa a színét. Ehhez merítsük hideg vízbe főzés után, így szép zöld marad. Ha konzerv zöldborsót használunk, alaposan öblítsük le a zöldséget.
A különbözőképpen ízesített guacamole ideális recept partykhoz, vacsoráknál előételként vagy mártogatósként aprított korianderrel és pár szelet lime-al tálalva. Tökéletes vegetáriánus tálakhoz, vagy egy quiche-ből, salátából, tésztából vagy ravioliból álló könnyű étkezés teljessé tételéhez a krémessége és rendkívül finom íze miatt. Akár avokádóból, brokkoliból vagy zöldborsóból készül, kétségtelen, hogy az egyszerű guacamole receptnek helye van a repertoárunkban!