Zöldborsó "guacamole"
1 paradicsom
1 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj
1 lime leve
friss chili ízlés szerint
só, bors
1 paradicsom
1 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj
1 lime leve
friss chili ízlés szerint
só, bors
- lépés 1A zöldborsót főzzük sós vízben 5 percig, majd szűrjük le és merítsük hideg vízbe, hogy megtartsa a színét.
- lépés 2Vágjuk kis kockákra a paradicsomot és vékony karikára az újhagymát.
- lépés 3A borsót tegyük egy tálba és egy villával nyomkodjuk krémes, de darabos állagúra. Amennyiben teljesen krémesre szeretnénk, használjunk botmixert.
- lépés 4Keverjük a borsóhoz a reszelt fokhagymát, az apróra vágott chilit, a lime levét, sózzuk, borsozzuk és öntsük hozzá az olívaolajat is. Keverjük el alaposan.
- lépés 5Adjuk hozzá a paradicsomot és az újhagymát is. Keverjük át a zöldborsó guacamolét.
- lépés 6Helyezzük a hűtőbe legalább 1 órára, hogy az ízek összeérjenek, majd tálaljuk tortilla chips-szel vagy zöldség hasábokkal.
Mentás-újhagymás zöldborsókrémleves
Nagyon gyors és egyszerű, viszont a mentától és sok újhagymától mégis különleges, élénkzöld színű leves recept, amit termoszban akár munkába is magunkkal vihetünk.
Ázsiai tésztaleves csirkemellel és kukoricával
Finom, melengető ázsiai tésztaleves recept, amely mindössze 30 perc alatt elkészül. Csirkehússal, rizstésztával, barna csiperke gombával, Bonduelle Gold kukoricával és rengeteg zöldfűszerrel megszórva felveheti a versenyt az ázsiai kifőzdékben kapható változatokkal.
Serpenyős zöldborsó sonkával és tojással
Bemutatjuk a tökéletes húsvéti reggeli vagy könnyed vacsora receptjét! Párolt fokhagymás zöldborsó, sonkával serpenyőben összesütve, a tetején sült tojással és friss zöldfűszerekkel. Stílusosan serpenyőben, friss kenyérrel tálalva.
További tippek
Ki ne szeretné a guacamole-t? Ez az avokádó alapú mártogatós koktélparadicsommal, rózsaszín retekkel, uborka hasábokkal, nyers vagy grillezett cukkini hasábokkal, almaszeletekkel és tortilla chipssel vagy grissinivel tálalva az előételek sztárja.
A tradicionális avokádó guacamole-hoz elég néhány hozzávaló és az elkészítése különösen egyszerű: keverjünk össze egy érett avokádót, citromlevet, fokhagymát és sót. Miután mindent összekevertünk, adjunk hozzá finomra vágott vöröshagymát, felkockázott paradicsomot, egy kevéske koriandert és chilit ízlés szerint. Tehetünk bele pár csepp csípős Tabasco-t is - néhányan csak egy teáskanálnyit, mások akár egy evőkanálnyit is adnak hozzá, csak rajtunk múlik az arány! Egyesek a teljesen sima, krémszerű állagot szeretik, míg mások a darabosabb, villával összenyomkodott textúrát kedvelik: annyiféle guacamole recept létezik, ahány család Mexikóban, de a recept mindig egyszerű és nem túl időigényes.
Egyéb, guacamole által inspirált receptek: brokkoli guacamole (a főtt brokkoli helyettesíti az avokádót, extra olívaolajjal a krémes állagért), kecskesajttal és mentával gazdagított guacamole, és ahogy a fenti recept készült, tört zöldborsó püréből készült guacamole. Ehhez friss vagy fagyasztott zöldborsót is használhatunk. A legnehezebb a receptben? A borsó megfelelő főzése, hogy megtartsa a színét. Ehhez merítsük hideg vízbe főzés után, így szép zöld marad. Ha konzerv zöldborsót használunk, alaposan öblítsük le a zöldséget.
A különbözőképpen ízesített guacamole ideális recept partykhoz, vacsoráknál előételként vagy mártogatósként aprított korianderrel és pár szelet lime-al tálalva. Tökéletes vegetáriánus tálakhoz, vagy egy quiche-ből, salátából, tésztából vagy ravioliból álló könnyű étkezés teljessé tételéhez a krémessége és rendkívül finom íze miatt. Akár avokádóból, brokkoliból vagy zöldborsóból készül, kétségtelen, hogy az egyszerű guacamole receptnek helye van a repertoárunkban!