Előételeknél többnyire koktélparadicsomban, hummuszban és chipsben gondolkodunk, pedig a leveles tésztás harapnivalókat mindenki szereti! Szezámmagos, pestos csavart, sajtos vagy pizzás csiga - semmi sem jobb, mint a házi készítésű csiga, amit megoszthatunk a családdal és a barátokkal. A következő hozzávalókkal könnyen összeállítható: leveles tészta, tetszőleges krém (pesto, tapenade, fokhagymás krémsajt), különféle feltétek (sonka, füstölt lazac, rukkola, stb.) és egy felvert tojássárgája, hogy aranyszínű és étvágygerjesztő színt biztosítson a tésztának.
A kivitelezése rendkívül könnyű és gyors, ezért a gyerekekkel együtt is elkészíthető. Nyújtsuk ki a tésztát: kör alakú tészta esetén több felesleggel számoljunk, mint a téglalap alakúnál. Ezután kenjük meg a tésztát az általunk választott krémmel, helyezzük rá a sonkát vagy bármilyen más feltétet, és szorosan tekerjük fel a leveles tésztát. Fontos lépés: a tészta tekercset legalább 30 percre tegyük a fagyasztóba, így könnyű lesz vékony szeletekre vágni. Ezalatt melegítsük elő a sütőt, majd vágjuk fel a tészta tekercset. Amíg a sütő felmelegszik, helyezzük a csigákat egy tepsire, majd kenjük meg őket a felvert tojással. Ízlés szerint szórjuk meg parmezánnal. Figyelem, így markánsabb ízt kapunk!
A rengeteg leveles tészta recept közül a legismertebb változat a sajtos csiga: akár friss kecskesajtot, rokfortot, parmezánt vagy reszelt sajtot teszünk a tésztára, egyszerűen és gyorsan elkészül.