Rebarbarás saláta





2 ek. méz
1 ek. olívaolaj
só
bors
1 csomag kevert saláta
1 közepes darab kemény kecskesajt
vinaigrette:
2 ek. olívaolaj
2 tk. magos mustár
só
bors
2 ek. méz
1 ek. olívaolaj
só
bors
1 csomag kevert saláta
1 közepes darab kemény kecskesajt
vinaigrette:
2 ek. olívaolaj
2 tk. magos mustár
só
bors
- lépés 1Melegítsük elő a sütőt 200° C fokra. Kockázzunk fel 4 szál rebarbarát (szükség esetén hámozzuk meg, távolítsuk el a külső hártyát). Tegyük egy sütőpapírral bélelt sütőlapra. Vonjuk be 2 evőkanál méz, 1 evőkanál olívaolaj, illetve kevés só és bors keverékével. Keverjük össze, hogy egyenletesen befedjük a gyümölcsdarabokat, majd tegyük a sütőbe 10-15 percre - félidőben keverjük meg újra -, amíg a rebarbara puha és aranyszínű lesz.
- lépés 2Készítsük el a vinaigrettet. Egy nagy salátástálban keverjünk össze 2 teáskanál magos mustárt, 2 evőkanál olívaolajat, némi sót és őrölt borsot. Ecetre nem lesz szükségünk: a rebarbara természetes savassága elegendő lesz! Adjunk hozzá 1 csomag kevert salátát.
- lépés 3Vágjunk kockákra 1 közepes darab kemény kecskesajtot. Tegyük a saláta tetejére a rebarbarával együtt. Végül tálaláskor keverjük össze, hogy megőrizzük az ízeket.
Kukoricás-mangós töltött saláta
Előételt keresünk a hétvégi grillezéshez? Készítsünk töltött salátát! A római saláta nagy, ropogós levelei tökéletes tortillaként szolgálnak, a sárgadinnyés-kukoricás töltelék pedig igazi felüdülést nyújt a legmelegebb nyári napokon!
Grillezett kukoricasaláta
Kukorica rajongók figyelmébe ajánljuk ezt a fejedelmi vajas-füstös paprikás grillezett kukorica salátát! Ha már nincs kéznél a grillsütő, a sütőben is elkészíthető, így a lakást is mennyei kukorica illat járja majd át.
Tzatziki uborkával és zöldalmával
Mi idézhetné meg jobban Görögországot, mint a tzatziki? Most egy almával és retekkel készült változatot ajánlunk! Fogyaszthatod köretként, előételként, de akár főfogásként is!
További tippek
Ízletes savasságával a rebarbara egyformán használható sós vagy édes receptben. Ha szeretjük befőttben és lekvárban, önmagában vagy almával, illetve eperrel keverve, próbáljuk ki nyersen vagy chutney-ban, de akár salátákban is. Mert a jó rebarbarás receptekből sosem elég!
A rebarbara megfelelő elkészítéséhez nem kell szakértőnek lenni a konyhában. Elkészítése egyszerű: csak mossuk meg a szárakat folyó víz alatt. Ezután egy éles késsel vágjuk kisebb részekre, és húzzuk ki a fás szálakat. Ha befőttben vagy lekvárban szeretnénk felhasználni, tegyük egy salátás tálba, majd öntsünk rá cukrot vagy pár evőkanál mézet. Keverjük össze, és hagyjuk állni néhány órát, amíg szirup képződik. Ezután a lecsepegtetett rebarbarát felhasználhatjuk tortához, pitéhez, muffinban vagy desszertekhez díszítésként, de akár joghurttal összekeverve és palacsintában is. Ha szeretjük az egyszerű recepteket, keverjünk a rebarbarához zsemlemorzsát és pekándiót.
A rebarbarát sós receptekhez is használhatjuk, próbáljuk ki, tegyünk apróra vágott nyers rebarbarát salátába - savassága és ropogóssága révén kellemesen helyettesíti a citromot. Tehetjük cékla, paradicsom, eper- és dinnye salátába, de kecskesajtos salátában pirítóssal fogyasztva is megállja a helyét! A rebarbarás saláta ízesítéséhez semmi sem jobb az enyhén diós ízű balzsam- vagy sherry ecetnél, egy csepp méznél, hogy kissé lágyítsa az ízeket, nem beszélve a frissen őrölt borsról és egy kis Maldon sóról.
Angliában hagyományosan a zsíros ételek, sertéshús, lazac és sajt mellé fogyasztják a rebarbarát, de legjobban a friss kecskesajt illik hozzá. A számos elkészítési mód között találjuk a sós rebarbarás- kecskesajtos tortát: kérdezzük meg a vendégeket, vajon mit tartalmaz a recept!