Ízletes savasságával a rebarbara egyformán használható sós vagy édes receptben. Ha szeretjük befőttben és lekvárban, önmagában vagy almával, illetve eperrel keverve, próbáljuk ki nyersen vagy chutney-ban, de akár salátákban is. Mert a jó rebarbarás receptekből sosem elég!
A rebarbara megfelelő elkészítéséhez nem kell szakértőnek lenni a konyhában. Elkészítése egyszerű: csak mossuk meg a szárakat folyó víz alatt. Ezután egy éles késsel vágjuk kisebb részekre, és húzzuk ki a fás szálakat. Ha befőttben vagy lekvárban szeretnénk felhasználni, tegyük egy salátás tálba, majd öntsünk rá cukrot vagy pár evőkanál mézet. Keverjük össze, és hagyjuk állni néhány órát, amíg szirup képződik. Ezután a lecsepegtetett rebarbarát felhasználhatjuk tortához, pitéhez, muffinban vagy desszertekhez díszítésként, de akár joghurttal összekeverve és palacsintában is. Ha szeretjük az egyszerű recepteket, keverjünk a rebarbarához zsemlemorzsát és pekándiót.
A rebarbarát sós receptekhez is használhatjuk, próbáljuk ki, tegyünk apróra vágott nyers rebarbarát salátába - savassága és ropogóssága révén kellemesen helyettesíti a citromot. Tehetjük cékla, paradicsom, eper- és dinnye salátába, de kecskesajtos salátában pirítóssal fogyasztva is megállja a helyét! A rebarbarás saláta ízesítéséhez semmi sem jobb az enyhén diós ízű balzsam- vagy sherry ecetnél, egy csepp méznél, hogy kissé lágyítsa az ízeket, nem beszélve a frissen őrölt borsról és egy kis Maldon sóról.
Angliában hagyományosan a zsíros ételek, sertéshús, lazac és sajt mellé fogyasztják a rebarbarát, de legjobban a friss kecskesajt illik hozzá. A számos elkészítési mód között találjuk a sós rebarbarás- kecskesajtos tortát: kérdezzük meg a vendégeket, vajon mit tartalmaz a recept!