Quinoával és lilahagymával töltött tök







1 sütőtök
2 vöröshagyma
Olivaolaj
150 g quinoa
100 g kecskesajt
50 g szárított paradicsom
1 marék zúzott tökmag
Só
Bors
1 sütőtök
2 vöröshagyma
Olivaolaj
150 g quinoa
100 g kecskesajt
50 g szárított paradicsom
1 marék zúzott tökmag
Só
Bors
- lépés 1Vágjunk félbe a sütőtököt. Egy kanállal távolítsuk el a magokat, és tegyük a tököt egy tepsibe. Kenjük meg olívaolajjal, és sózzuk, borsozzuk meg. Öntsünk fél pohár vizet a tepsi aljába, és süssük a tököt 30-40 percig 200°C-on. Ha megsült, egy kanál segítségével kanalazzuk ki a húsát.
- lépés 2Hámozzuk meg és aprítsuk fel a vöröshagymát. Pirítsuk meg 1 evőkanál olívaolajban.
- lépés 3Adjunk hozzá 150 gramm quinoát, és öntsük fel 30 cl forrásban lévő vízzel. Sózzuk és borsozzuk meg, majd fedjük le és főzzük 15 percig alacsony fokozaton.
- lépés 4A megfőtt quinoát keverjük össze a sütőtök húsával, 100 gramm kecskesajttal, 50 gramm apróra vágott szárított paradicsommal és 1 marék zúzott tökmaggal.
- lépés 5A tölteléket kanalazzuk vissza a tök héjába. Locsoljuk meg pár csepp olívaolajjal, és tálalás előtt süssük további 20 percig.
Kukoricás-mangós töltött saláta
Előételt keresünk a hétvégi grillezéshez? Készítsünk töltött salátát! A római saláta nagy, ropogós levelei tökéletes tortillaként szolgálnak, a sárgadinnyés-kukoricás töltelék pedig igazi felüdülést nyújt a legmelegebb nyári napokon!
Tzatziki uborkával és zöldalmával
Mi idézhetné meg jobban Görögországot, mint a tzatziki? Most egy almával és retekkel készült változatot ajánlunk! Fogyaszthatod köretként, előételként, de akár főfogásként is!
Grillezett kukoricasaláta
Kukorica rajongók figyelmébe ajánljuk ezt a fejedelmi vajas-füstös paprikás grillezett kukorica salátát! Ha már nincs kéznél a grillsütő, a sütőben is elkészíthető, így a lakást is mennyei kukorica illat járja majd át.
További tippek:
Amikor beköszönt az ősz, búcsút veszünk a paradicsomtól és cukkinitől: eljön a gomba, a tök (pézsmatök, hokkaido), az alma, a birsalma és a körte szezonja. Fókuszáljunk a sütőtökre, a szezon sztárjára. A vastag héjjal védett finom belsejéhez nem könnyű hozzáférni: egy éles és nagy késre lesz szükségünk ahhoz, hogy kettévágjuk, ezután egy evőkanál segítségével könnyedén eltávolíthatjuk a magokat. Ne felejtsük vágódeszkára tenni, hogy ne csússzon meg a kezünk. A tököt (ha nem túl nagy) gőzben is előfőzhetjük körülbelül 10-12 percig, hogy puhább legyen a héja. Csak a piros héjú hokkaido tök héja elég vékony ahhoz, hogy kihagyjuk ezt a lépést.
A tök húsát ezután kockákra vághatjuk, megdinsztelhetjük olívaolajon hagymával (ahogy a cukkininél szoktuk), megfőzhetjük vagy felforralhatjuk, majd leszűrhetjük, és vajjal, tejszínnel, kecskesajttal vagy darált dióval pépesíthetjük. Ez a krémes tökpüré sóval, borssal, szerecsendióval és tejszínnel ízesítve és megsütve is finom. Öntsük egy nagy sütőtálba, ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal (kecske, gruyere vagy gorgonzola), és gyakori ellenőrzés mellett 5 percig grillezzük. Ez a tökpüré az egyik legkönnyebben elkészíthető őszi vegetáriánus étel, de marhasült vagy sült csirke mellé köretként is finom. Egy másik tök alapú klasszikus a leves! Dinszteljünk meg néhány hagymát olívaolajon vagy vajban, majd adjuk hozzá a felkockázott tököt, egyéb zöldségeket (például sárgarépa, póréhagyma, zeller) és öntsük fel alaplével. Alaposan turmixoljuk össze, ezután adjuk hozzá az általunk preferált tejterméket (reszelt sajt, tejszín, kecskesajt), végül sózzuk és borsozzuk meg. További ötletünk a tálaláshoz: a levest egy üres tökhéjba merjük, amely így természetes tányérként hasznosítható! Egyéb szezonális recept a töltött tök. Quinoával, gombával, rizzsel vagy, hússal töltött tök - csak úgy bővelkedünk a választékban! A Bonduelle kedvence a töltött pézsmatök, amelyhez előre elkészíthetjük a tölteléket: maradék sült marhahús, apróra vágott csirke, rizs, quinoa vagy más gabonafélék - alaposan keverjük össze a hozzávalókat és mindenképpen kóstoljuk meg, hogy helyesen állítottuk-e be a fűszerezést. Ezután kanalazzuk vissza a tölteléket a kivájt tökhéjba.
Ha pézsmatököt használunk, akkor is, ha a recept nem írja elő, vágjuk ketté hosszában! Mielőtt a sütőbe tennénk, öntsünk egy kis vizet vagy alaplét az edény aljára, így a tök jobban megsül anélkül, hogy megégne. Ha vegetáriánus tölteléket választunk - például quinoa alapút -, tálalhatjuk önmagában vagy finom zöldsalátával, de csirkés, halas vagy marhahúsos étel köreteként is megállja a helyét. Rajtunk múlik, attól függően, hogy milyen maradékot találunk a hűtőben, és mit szeretnénk a töltelékbe tenni: nyerjen a legjobb szezonális recept!