Ha forró az idő, a paradicsomsaláta akár minden étkezés része lehet! Könnyen és gyorsan elkészíthető, kicsik és nagyok által is kedvelt recept, amely a zöldsaláta, a tzatziki, a reszelt sárgarépa, a pácolt paprika és egyéb nyers, valamint a nyári zöldségek finom alternatívája.
A mediterrán konyha szinonimáját a Földközi-tenger medencéjében máshogy ízesítik, ahol különböző hozzávalók variálásával könnyed és teljes fogást készítenek belőle. Görögországban előszeretettel tálalják olívabogyóval, kevés lilahagymával, articsóka ízű extra szűz olívaolajjal, sőt néha dakóval, azaz sütőben készült árpakenyér kétszersülttel, amit nagy darabokra vágnak, és meglocsolják a paradicsom levével. Inkább oregánóval és mentával ízesítik, mint az olasz receptekben megszokott bazsalikommal.
Az olasz konyhában sincs hiány paradicsomsaláta receptekből! Minden a nagyon érett paradicsom leszedésével kezdődik, amit nem elég olívaolajjal megkenni. Nápolyban szívesen tesznek bele szardellat, Szicíliában pedig gyakran kombinálják naranccsal és édes hagymával. A leghíresebb olasz salátának pedig Capri adta a nevét: az insalata caprese-t paradicsomszeleteket, mozzarellát és friss bazsalikom leveleket egyesít az olasz zászló színeiben. Mindenesetre a paradicsom húsából só hatására kiszabaduló növényi víz hozzátartozik a kóstolás öröméhez: mindig egy-egy nagy darab kovászos kenyérrel itatják fel. A kovászos kenyér és a paradicsomsaláta keveréke a panzanella, egy toszkán recept, amelynek csak egy kis idő van szüksége, hogy tökéletes legyen. Egyszerűen öntsük az érett paradicsomot és a kemény kenyér darabokat egy nagy tálba, majd pácoljuk be hideg víz, olaj, só és bors keverékével.
Egyszerű recept, melyhez mindenekelőtt jó alapanyagok kellenek! A hagyományos panzanella receptje toszkán kenyeret használ: ez a kenyér nem tartalmaz sót, mivel felvágottakkal vagy sajttal fogyasztják. Ezért ügyeljünk rá, hogy megsózzuk és összekeverjük a keveréket, hogy alaposan eloszlassuk a fűszerezést. Válasszunk jó minőségű kovászos vagy rozskenyeret, vagy egyszerűen csak megszáradt kenyeret: a panzanella kiváló pazarlás elleni recept. Utolsó tippek egy finom panzanellához:a lehető legjobb minőségű olívaolajat használjuk, ne spóroljunk a borssal és ízesítsük friss fűszernövényekkel. Ez az egyik legfinomabb vegetáriánus és no waste nyári recept!