Panzanella olajbogyóval és rukkolával








100 g maradék, száraz kenyér
100 g rukkola
1 gerezd fokhagyma
1 marék fekete olajbogyó
3 szár bazsalikom
6 ek olívaolaj
3 ek vörösborecet
só, bors
100 g maradék, száraz kenyér
100 g rukkola
1 gerezd fokhagyma
1 marék fekete olajbogyó
3 szár bazsalikom
6 ek olívaolaj
3 ek vörösborecet
só, bors
- lépés 1Hámozzuk meg a gerezd fokhagymát. Dörzsöljük be vele a kenyeret. Majd vágjuk darabokra, és tegyük egy tálba.
- lépés 2Vágjuk darabokra a paradicsomot, anélkül, hogy eltávolítanánk a magokat. Tegyük őket a salátástálba a kenyér mellé. Finoman sózzuk, és adjunk hozzá 4 ek. olívaolajat. Keverjük össze és hagyjuk 1 órát a hűtőben pihenni.
- lépés 3Mossuk meg és szűrjük le a rukkolát. Az olajbogyót durvára, a bazsalikomot apróra vágjuk fel. Adjuk hozzá a salátástálhoz a maradék olajjal és a vörösborecettel. Borsozzuk meg a salátát.
- lépés 4Fogyasztás előtt még legalább 1 órán át pihentessük a hűtőben.
Grillezett zöldségnyársak
A grillezéshez a húsokon kívül zöldségekből is készíthetünk nyársakat: a paradicsom, a gomba, a paprika és a hagyma ideális kiegészítői vagy akár főszereplői a nyári grillezéseknek.
Epres sali
Eper salátában? Miért ne? Zsenge bébispenót levelekkel és koktélparadicsommal üdítő és mennyei párosítást kapunk!
Hasselback cukkini paradicsommal és mozzarellával
Nehezen vesszük rá a gyerekeket a zöldségevésre? Ez a játékos kinézetű hasselback cukkini, melyet paradicsommal és mozzarellával tűzdelünk meg, még a pizzával is felveszi a versenyt!
További tippek:
Ha forró az idő, a paradicsomsaláta akár minden étkezés része lehet! Könnyen és gyorsan elkészíthető, kicsik és nagyok által is kedvelt recept, amely a zöldsaláta, a tzatziki, a reszelt sárgarépa, a pácolt paprika és egyéb nyers, valamint a nyári zöldségek finom alternatívája.
A mediterrán konyha szinonimáját a Földközi-tenger medencéjében máshogy ízesítik, ahol különböző hozzávalók variálásával könnyed és teljes fogást készítenek belőle. Görögországban előszeretettel tálalják olívabogyóval, kevés lilahagymával, articsóka ízű extra szűz olívaolajjal, sőt néha dakóval, azaz sütőben készült árpakenyér kétszersülttel, amit nagy darabokra vágnak, és meglocsolják a paradicsom levével. Inkább oregánóval és mentával ízesítik, mint az olasz receptekben megszokott bazsalikommal.
Az olasz konyhában sincs hiány paradicsomsaláta receptekből! Minden a nagyon érett paradicsom leszedésével kezdődik, amit nem elég olívaolajjal megkenni. Nápolyban szívesen tesznek bele szardellat, Szicíliában pedig gyakran kombinálják naranccsal és édes hagymával. A leghíresebb olasz salátának pedig Capri adta a nevét: az insalata caprese-t paradicsomszeleteket, mozzarellát és friss bazsalikom leveleket egyesít az olasz zászló színeiben. Mindenesetre a paradicsom húsából só hatására kiszabaduló növényi víz hozzátartozik a kóstolás öröméhez: mindig egy-egy nagy darab kovászos kenyérrel itatják fel. A kovászos kenyér és a paradicsomsaláta keveréke a panzanella, egy toszkán recept, amelynek csak egy kis idő van szüksége, hogy tökéletes legyen. Egyszerűen öntsük az érett paradicsomot és a kemény kenyér darabokat egy nagy tálba, majd pácoljuk be hideg víz, olaj, só és bors keverékével.
Egyszerű recept, melyhez mindenekelőtt jó alapanyagok kellenek! A hagyományos panzanella receptje toszkán kenyeret használ: ez a kenyér nem tartalmaz sót, mivel felvágottakkal vagy sajttal fogyasztják. Ezért ügyeljünk rá, hogy megsózzuk és összekeverjük a keveréket, hogy alaposan eloszlassuk a fűszerezést. Válasszunk jó minőségű kovászos vagy rozskenyeret, vagy egyszerűen csak megszáradt kenyeret: a panzanella kiváló pazarlás elleni recept. Utolsó tippek egy finom panzanellához:a lehető legjobb minőségű olívaolajat használjuk, ne spóroljunk a borssal és ízesítsük friss fűszernövényekkel. Ez az egyik legfinomabb vegetáriánus és no waste nyári recept!