Nyári zöldséges és kecskesajtos bruschetta








1 gerezd fokhagyma
1 padlizsán
1 cukkini
1 nagy paradicsom
1 kecskesajt
olívaolaj
só, bors
kakukkfű
1 gerezd fokhagyma
1 padlizsán
1 cukkini
1 nagy paradicsom
1 kecskesajt
olívaolaj
só, bors
kakukkfű
- lépés 1Melegítsük elő a sütőt 180° C fokra. Dörzsöljünk be 4 szelet kenyeret 1 gerezd fokhagymával.
- lépés 2Vágjunk félbe 1 padlizsánt, majd vágjuk szeletekre és szórjuk meg sóval. Vékonyan szeleteljünk fel 1 cukkinit. Szeleteljünk fel vastagabban 1 nagyobb paradicsomot és 1 kecskesajtot. Törölgessük meg a padlizsánt papírtörlővel.
- lépés 3Egy serpenyőben pár csepp olívaolajon pirítsuk meg a cukkini és a padlizsánszeleteket. Helyezzük a zöldségeket, a paradicsomot és a kecskesajtot a kenyérszeletekre. Locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg 1-1 csipet kakukkfűvel (vagy oregánóval), és adjunk hozzá egy kis borsot.
- lépés 4Sütőben süssük 15 percig. Ha szükséges, a végén kapcsoljuk a sütőt grillfokozatra. Melegen tálaljuk zöldsalátával.
Csicsóka és sárgarépa krémleves
Csúnya, de finom! A csicsóka, az articsóka unokatestvére édes íze miatt tökéletesen párosítható sárgarépával. Ez az egyszerű és ízletes recept rá a bizonyíték.
Gazpacho
Ha szeretjük a gazpacho-t, imádni fogjuk ezt a hideg cukkini és mandula levest is, melyet egy szelet fokhagymás-paradicsomos kenyérrel tálalhatunk, mintha Spanyolországban lennénk.
Hasselback cukkini paradicsommal és mozzarellával
Nehezen vesszük rá a gyerekeket a zöldségevésre? Ez a játékos kinézetű hasselback cukkini, melyet paradicsommal és mozzarellával tűzdelünk meg, még a pizzával is felveszi a versenyt!
További tippek:
Elegünk van a szendvicsekből? Váltsunk bruschettára! Ugyanolyan egyszerűen elkészíthető, mint egy szendvics és finomabb, mint a pirítós. A bruschetta-hoz nem feltétlenül kell sütő, annál inkább gondosan összeválogatott alapanyagok: kovászos kenyér, paradicsompüré vagy más szósz, például bazsalikomos pesto és sült paprika szósz, bőséges adag sonka, mozzarella vagy friss kecskesajt a tetejére, és persze szezonális zöldségek. Nyáron használjunk például cukkinit, paprikát, paradicsomot és padlizsánt. Fedezzük fel, hogyan készíthetünk finom bruschettát grillezett zöldségekből.
Az első lényeges hozzávaló a kenyér. Könnyebb vastagabb szeleteket vágni a kenyérből, ha az már kissé állott: a bruschetta ideális recept a maradékok felhasználására. Fogjunk meg egy kenyérvágó kést, tegyük a kenyeret egy fa vágódeszkára, ami stabil marad az első kenyérszelet felvágása közben. Ellenőrizzük az egyenletességét, és ha szükséges, korrigáljunk a következő szelet felvágásakor – a szelet ne legyen túl vékony. Ezután gondoljunk az alapra, amelytől a kenyér puha és ízletes lesz. Az előételekhez felszolgált mártogatósok mindegyike működhet: olajbogyó tapenád, padlizsánpüré, cukkinipüré, paradicsompüré, fokhagymapüré vagy fokhagymagerezd a kenyér bedörzsöléséhez, friss fűszernövényekkel készült sajt – engedjük szabadjára a fantáziánkat! Következő lépés: adjuk hozzá a zöldségeket. Az olasz receptek gyakran használnak grillezett zöldségeket (paprika, padlizsán, cukkini), de mi alkalmazhatunk nyers zöldségeket is, amennyiben leheletvékony szeletekre vágjuk őket (cukkini, kaliforniai paprika). Figyelem, a padlizsánt azonban mindig meg kell pirítani egy kis olívaolajon!
A zöldségeket többféleképpen is meggrillezhetjük: a legegyszerűbb, ha egy rétegben egy sütőlapra vagy grill serpenyőbe helyezzük őket, megfűszerezzük (só, bors), majd hozzáadunk néhány fűszernövényt (kakukkfű, rozmaring) és egy csepp olívaolajat. Ezután a sütőben vagy a grillserpenyőben is szépen megsülnek. Az így elkészített zöldségek légmentesen záródó edényben akár három napig is tárolhatók hűtőszekrényben: értékes időt takaríthatunk meg velük saláták, vegetáriánus lasagna és sok más, egyszerű recept elkészítésénél! Az utolsó lépés: adjunk hozzá egy kis krémességet az általunk választott sajttal és egy csepp olívaolajjal. A bruschetta fogyasztásra kész!
Utolsó ötleteink bruschetta receptekhez: lehet 100%-ban vegetáriánus, vagy felvágottakkal (sonka, mortadella), füstölt hallal (lazac, pisztráng) készült. Ebben az esetben borsozzuk meg bőkezűen. Most már egész nyárra elegendő ötlettel rendelkezünk a különféle bruschetta receptek elkészítéséhez!