Elegünk van a szendvicsekből? Váltsunk bruschettára! Ugyanolyan egyszerűen elkészíthető, mint egy szendvics és finomabb, mint a pirítós. A bruschetta-hoz nem feltétlenül kell sütő, annál inkább gondosan összeválogatott alapanyagok: kovászos kenyér, paradicsompüré vagy más szósz, például bazsalikomos pesto és sült paprika szósz, bőséges adag sonka, mozzarella vagy friss kecskesajt a tetejére, és persze szezonális zöldségek. Nyáron használjunk például cukkinit, paprikát, paradicsomot és padlizsánt. Fedezzük fel, hogyan készíthetünk finom bruschettát grillezett zöldségekből.
Az első lényeges hozzávaló a kenyér. Könnyebb vastagabb szeleteket vágni a kenyérből, ha az már kissé állott: a bruschetta ideális recept a maradékok felhasználására. Fogjunk meg egy kenyérvágó kést, tegyük a kenyeret egy fa vágódeszkára, ami stabil marad az első kenyérszelet felvágása közben. Ellenőrizzük az egyenletességét, és ha szükséges, korrigáljunk a következő szelet felvágásakor – a szelet ne legyen túl vékony. Ezután gondoljunk az alapra, amelytől a kenyér puha és ízletes lesz. Az előételekhez felszolgált mártogatósok mindegyike működhet: olajbogyó tapenád, padlizsánpüré, cukkinipüré, paradicsompüré, fokhagymapüré vagy fokhagymagerezd a kenyér bedörzsöléséhez, friss fűszernövényekkel készült sajt – engedjük szabadjára a fantáziánkat! Következő lépés: adjuk hozzá a zöldségeket. Az olasz receptek gyakran használnak grillezett zöldségeket (paprika, padlizsán, cukkini), de mi alkalmazhatunk nyers zöldségeket is, amennyiben leheletvékony szeletekre vágjuk őket (cukkini, kaliforniai paprika). Figyelem, a padlizsánt azonban mindig meg kell pirítani egy kis olívaolajon!
A zöldségeket többféleképpen is meggrillezhetjük: a legegyszerűbb, ha egy rétegben egy sütőlapra vagy grill serpenyőbe helyezzük őket, megfűszerezzük (só, bors), majd hozzáadunk néhány fűszernövényt (kakukkfű, rozmaring) és egy csepp olívaolajat. Ezután a sütőben vagy a grillserpenyőben is szépen megsülnek. Az így elkészített zöldségek légmentesen záródó edényben akár három napig is tárolhatók hűtőszekrényben: értékes időt takaríthatunk meg velük saláták, vegetáriánus lasagna és sok más, egyszerű recept elkészítésénél! Az utolsó lépés: adjunk hozzá egy kis krémességet az általunk választott sajttal és egy csepp olívaolajjal. A bruschetta fogyasztásra kész!
Utolsó ötleteink bruschetta receptekhez: lehet 100%-ban vegetáriánus, vagy felvágottakkal (sonka, mortadella), füstölt hallal (lazac, pisztráng) készült. Ebben az esetben borsozzuk meg bőkezűen. Most már egész nyárra elegendő ötlettel rendelkezünk a különféle bruschetta receptek elkészítéséhez!