A jó bruschetta receptekből sosem elég! Ez az olasz stílusú szendvics, amely szinte főzés nélkül és kevés hozzávalóval készül, azok közé a nyári receptek közé tartozik, amelyet az egyszerűsége miatt muszáj talonban tartanunk: kenyérszeletek, friss vagy fagyasztott zöldségek, egy kis sajt (kecskesajt, parmezán, mozzarella), néhány csepp olívaolaj, pár perc grillezés és már kész is!
Szánjunk időt a kenyér kiválasztására: a szeletek ne legyenek túl vékonyak, hogy bőségesen kerülhessen rá a feltétekből. Egy napnál régebbi kenyeret ne használjunk, hogy puha maradjon. Ízlés kérdése, hogy teljes kiőrlésű, tönköly vagy rozskenyeret használunk, no meg az általunk választott recepté.
Az ízek variálásához - illetve ha a mentás zöldborsó nem éppen a kedvencünk-, használhatunk egyéb aromás fűszernövényeket is. Bazsalikom, kakukkfű, rozmaring vagy petrezselyem, nem csak a mentától fog összefutni a szánkban a nyál! A borsókrém a végtelenségig variálható!
Egy másik kedvelt zöldség a bruschetta elkészítéséhez a cukkini. Vékony csíkokra vágva, citromhéjjal fűszerezett kecskesajtra helyezve, kevés fokhagymával és csipetnyi paprikával ízesítve telitalálat lesz aperitifként! A bruschetta receptek között továbbra is a paradicsomos-mozzarellás a klasszikus, általában bébispenót salátával tálalva.
És mit tegyünk erre az olasz pirítósra (a zöldségek mellett), ha nem kedveljük a sajtot? Lazacot vagy füstölt pisztrángot, buggyantott tojást, tonhalat...bármit, amit szeretük!