Grillezett répa joghurttal és magvakkal







fél csomag bébispenót vagy madársaláta
250 g görög joghurt
1 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj
1 tk kakukkfű
fél tk paprika
fél tk kurkuma, kömény vagy curry
4 ek tört mogyoró vagy pisztácia
fél citrom
só, bors
fél csomag bébispenót vagy madársaláta
250 g görög joghurt
1 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj
1 tk kakukkfű
fél tk paprika
fél tk kurkuma, kömény vagy curry
4 ek tört mogyoró vagy pisztácia
fél citrom
só, bors
- lépés 1Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra. Vágjuk le a sárgarépák szárát, de hagyjuk meg a zöld szárat a tetején. Mossuk meg a sárgarépákat folyó hideg víz alatt. Ha vastag a héjuk, hámozzuk meg őket.
- lépés 2Rendezzük őket egy rétegben egy kisebb tepsibe. Locsoljunk rá 2 evőkanál olívaolajat. Szórjuk meg kakukkfűvel, apróra vágott fokhagymával, fűszerekkel, szezámmaggal, végül sózzuk és borsozzuk meg. Keverjük meg egy fakanállal, hogy az illatos olaj bevonja a zöldségeket.
- lépés 3Helyezzük a tepsit 25-30 percre a sütőbe és 1-2-szer kevergessük meg a sárgarépát, hogy egyenletesen süljenek át.
- lépés 4Közben készítsük el a mártást. Keverjük össze egy tálban görög joghurtot, 1 evőkanál olívaolajat, sót és borsot.
- lépés 5Osszassuk el ezt a krémes keveréket egy sütőtál alján egy evőkanál segítségével.
- lépés 6Győződjünk meg arról, hogy a sárgarépa megsült, szúrjuk meg egy kés hegyével. Ha minden nehézség nélkül sikerül, elkészült a zöldség.
- lépés 7Rendezzük el a sült, grillezett sárgarépát a joghurtágyon. Szórjuk meg tört mogyoróval és pisztáciával.
- lépés 8Adjunk hozzá pár levél bébispenótot vagy madársalátát és ízesítsük pár csepp citromlével. Azonnal tálaljuk.
Cukkini-sárgarépa melegszendvics
A francia croque-monsieur vagy croque-madame akár zöldségekkel is elkészíthető! A vékonyra reszelt sárgarépa és cukkini új szintre emeli ezt a melegszendvicset. Olyan finom, hogy máskor is biztosan kipróbálnánk.
Sárgarépás gofri lágytojással
A brunch az angol breakfast (reggeli) és a lunch (ebéd) összevonásából született, amely a késő délelőtti étkezéseket jelöli és egyaránt tartalmazhat sós és édes ételeket. Mi lehetne ennél ideálisabb villásreggeli recept, mint ez a sárgarépás gofri lágytojással?
Zöldbab saláta sárgarépával, csemegekukoricával és kemény sajttal
A tökéletes és gyors ebédet vagy vacsorát keressük? Mindössze 10 perc alatt elkészül a fagyasztott zöldbabot, csemegekukoricát, sárgarépát és némi kemény sajtot tartalmazó saláta.
További tippek
A sárgarépához hasonlóan sokféle zöldség megsüthető a sütőben: zeller hasábokra vágva, karfiol rózsáira bontva, édesburgonya kockákra vágva - egyszerű és könnyű módja annak, hogy a gyerekeket megismertessük a zöldségekkel, a karamellizált oldal pedig ellenállhatatlan ízt ad az ételnek. Ha még édesebb fogásra vágyunk, egy púpozott teáskanál mézet vagy juharszirupot is adhatunk az olaj- és fűszerkeverékhez. A legjobb receptek azok, amiket ízlés szerint testre szabhatunk: kömény, koriander, csipetnyi fahéj, ánizsmag - a fűszerezés csak rajtunk múlik!
A jobb időbeosztás érdekében a zöldségeket előző nap is elkészíthetjük: kenjük be a hasábokat az olaj- és fűszerkeverékkel, majd a hűtőszekrényben tároljuk. Ha nincs tepsink, használhatunk egy sütőpapírral kibélelt rácsos sütőlapot is.
Keltsük életre minden évszakban a sült sárgarépa receptjét a szezonálisan elérhető, apróra vágott fűszernövényekkel (petrezselyem, koriander, cseresznye, bazsalikom stb.), de a sütőből kivéve friss kakukkfűvel is megszórhatjuk. Hasonlóképpen, ha nem szeretjük a mogyorót, helyettesíthetjük pisztáciával, mandulával vagy 3 evőkanál szezámmaggal, amelyet sütés előtt vagy után is rászórhatunk.
És amúgy is fel kell melegíteni a sütőt, ragadjuk meg az alkalmat, hogy egyszerű és könnyű kísérőt készítsünk a finom sült sárgarépához. Használjunk csirke, pulyka vagy más fehér húst, tőkehalat vagy lazacot kevés olívaolajjal, fokhagymával és citromlével pácolva. Ez az egyszerű recept a nyári grillezéshez is tökéletes!
Végül a sült sárgarépákat nemcsak joghurtos, hanem egyéb ízletes szósszal is tálalhatjuk: kényeztessük az ízlelőbimbókat aiolival, tartárral vagy majonézzel!