A sárgarépához hasonlóan sokféle zöldség megsüthető a sütőben: zeller hasábokra vágva, karfiol rózsáira bontva, édesburgonya kockákra vágva - egyszerű és könnyű módja annak, hogy a gyerekeket megismertessük a zöldségekkel, a karamellizált oldal pedig ellenállhatatlan ízt ad az ételnek. Ha még édesebb fogásra vágyunk, egy púpozott teáskanál mézet vagy juharszirupot is adhatunk az olaj- és fűszerkeverékhez. A legjobb receptek azok, amiket ízlés szerint testre szabhatunk: kömény, koriander, csipetnyi fahéj, ánizsmag - a fűszerezés csak rajtunk múlik!
A jobb időbeosztás érdekében a zöldségeket előző nap is elkészíthetjük: kenjük be a hasábokat az olaj- és fűszerkeverékkel, majd a hűtőszekrényben tároljuk. Ha nincs tepsink, használhatunk egy sütőpapírral kibélelt rácsos sütőlapot is.
Keltsük életre minden évszakban a sült sárgarépa receptjét a szezonálisan elérhető, apróra vágott fűszernövényekkel (petrezselyem, koriander, cseresznye, bazsalikom stb.), de a sütőből kivéve friss kakukkfűvel is megszórhatjuk. Hasonlóképpen, ha nem szeretjük a mogyorót, helyettesíthetjük pisztáciával, mandulával vagy 3 evőkanál szezámmaggal, amelyet sütés előtt vagy után is rászórhatunk.
És amúgy is fel kell melegíteni a sütőt, ragadjuk meg az alkalmat, hogy egyszerű és könnyű kísérőt készítsünk a finom sült sárgarépához. Használjunk csirke, pulyka vagy más fehér húst, tőkehalat vagy lazacot kevés olívaolajjal, fokhagymával és citromlével pácolva. Ez az egyszerű recept a nyári grillezéshez is tökéletes!
Végül a sült sárgarépákat nemcsak joghurtos, hanem egyéb ízletes szósszal is tálalhatjuk: kényeztessük az ízlelőbimbókat aiolival, tartárral vagy majonézzel!