Aperitifként vagy előételként a krokett mindig jó ötlet! Bármilyen alapanyag tökéletes hozzá, mert így a maradék zöldséget vagy húst olyanná alakíthatjuk, amilyenre szeretnénk. Könnyű és nélkülözhetetlen recept kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
A krokettnek két fő típusa van: a sűrű besamel szószból (lisztből, tejből és vajból készült szósz) és a burgonyapüréből készült. A keveréket zsemlemorzsában forgatjuk meg, végül forró olajban kisütjük. Ahány szakács, annyi krokett recept!
Kétségkívül az egyik leghíresebb a spanyolországi croquetas. A spanyol verzió leggyakrabban burgonyával, sonkával vagy gombával, sőt sonkával és gombával, vagy csirkehússal készül.
A recept első lépése: a tészta elkészítése. Ha besamel alapú receptet használunk, nagyobb serpenyővel tervezzünk, hogy a besamelszószt megfelelően felhabosodjon, miközben alacsony lángon főzzük. 50 g vajhoz 2 evőkanál lisztet vagy kukoricakeményítőt számoljunk. Óvatosan pirítsuk 2 percig (a lisztnek világosnak kell maradnia), majd a tűzről levéve 50 cl hideg tejjel higítsuk a habverés megszakítása nélkül. A könnyebb besamel szószhoz használjunk alaplevet és tejet fele-fele arányban. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik, majd sózzuk, borsozzuk, és szerecsendióval ízesítsük. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a választott alapanyagot (mozzarella, sonka, apróra vágott vöröshagyma, stb), alaposan keverjük össze, majd hagyjuk megdermedni a hűtőben. A burgonya alapú kroketthez lehetőleg főtt burgonyát használjunk, de használhatunk maradék burgonyapürét is. Aprítsuk fel a választott alapanyagokat (snidling, főtt lazac, tetszés szerinti sajt, hagyma, fokhagyma, petrezselyem, gomba vagy egyéb főtt zöldség) és adjuk hozzá a hideg burgonyapüréhez. Ízesítsük sóval, borssal és egy csipet fűszerrel (paprika, kömény). A gombás kroketthez mindig serpenyőben, kevés sóval párolt gombát vagy lecsöpögtetett konzerv változatot használjunk. Ügyeljünk arra, hogy a főzőlevet ne öntsük a masszába, hogy szilárd maradjon.
A főzés előtti utolsó lépés: a formázás. A készítményből téglalapokat formázunk mielőtt lisztbe, majd felvert tojásba, és végül zsemlemorzsába forgatjuk. A krokettjeink készen állnak a sütőolajban való megmerítkezésre. A magas hőmérsékletnek ellenálló olajkeverék használata több mint ajánlott a ropogós és ízletes végeredmény érdekében! Végül tegyük a kisült kroketteket nedvszívó papírra, hogy eltávolítsuk a felesleges zsiradékot, és forrón tálaljuk zöldsalátával vagy paradicsomsalátával.