1. >Receptek
  2. >Gomba krokett

Gomba krokett

Készítsünk krokettet, ezúttal gombával! Ideális recept maradék zöldségek felhasználásához. Olyan finom, hogy biztosak lehetünk benne, hogy a ropogós krokettekből semmi sem marad!
Könnyű
4 személy
45 perc
5 perc
Hozzávalók
Hozzávalók
4 személyre
1 üveges vagy dobozos Bonduelle gomba

500 g burgonya

1 gerezd fokhagyma

1 tojás

100 g kemény sajt (cheddar, emmentáli, stb)

2 ek liszt

150 g kenyérmorzsa

Olaj a sütéshez

Szerecsendió

Só, bors
hozzávalók 4 személyre
1 üveges vagy dobozos Bonduelle gomba

500 g burgonya

1 gerezd fokhagyma

1 tojás

100 g kemény sajt (cheddar, emmentáli, stb)

2 ek liszt

150 g kenyérmorzsa

Olaj a sütéshez

Szerecsendió

Só, bors
  1. lépés 1
    Hámozzunk meg a burgonyát, vágjuk kockákra és főzzük sós, forrásban lévő vízben 20 percig. Törjük össze egy villával.
  2. lépés 2
    Csepegtessük le a gombát. Aprítsuk fel egy gerezd fokhagymával együtt. Adjuk a burgonyához, majd keverjük hozzá a tojást, a sajtot és a lisztet. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.
  3. lépés 3
    A kezünkkel formázzunk a masszából hosszúkás téglalapokat, majd forgassuk meg zsemlemorzsában.
  4. lépés 4
    Hevítsünk fel olajat egy nagyobb serpenyőben, és 5 perc alatt süssük a kroketteket aranybarnára. Helyezzük nedvszívó papírra, majd előételként tálaljuk őket.
Próbálja ki ezt a receptet is!
KönnyűKözepes nehézségűNehéz
< 15 perc15 - 45 perc45 perc +
Legend
  • Vörösbabos fasírt gombával

    Fasírt újragondolva, ezúttal hús nélkül! Tökéletes és gyors vegetáriánus vacsora a hétköznapokra.

  • Gombás pizza

    Jobb, mint a margarita és egészségesebb, mint egy négysajtos pizza! Ez a változat finom tésztájával ...

  • Gesztenye és gomba leves leveles tésztáv...

    Varázsoljuk ünnepi fogássá az egyszerű gombalevest pár szem gesztenye és aranyló tetejű leveles tész...

További tippek

Aperitifként vagy előételként a krokett mindig jó ötlet! Bármilyen alapanyag tökéletes hozzá, mert így a maradék zöldséget vagy húst olyanná alakíthatjuk, amilyenre szeretnénk. Könnyű és nélkülözhetetlen recept kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A krokettnek két fő típusa van: a sűrű besamel szószból (lisztből, tejből és vajból készült szósz) és a burgonyapüréből készült. A keveréket zsemlemorzsában forgatjuk meg, végül forró olajban kisütjük. Ahány szakács, annyi krokett recept!

Kétségkívül az egyik leghíresebb a spanyolországi croquetas. A spanyol verzió leggyakrabban burgonyával, sonkával vagy gombával, sőt sonkával és gombával, vagy csirkehússal készül.

A recept első lépése: a tészta elkészítése. Ha besamel alapú receptet használunk, nagyobb serpenyővel tervezzünk, hogy a besamelszószt megfelelően felhabosodjon, miközben alacsony lángon főzzük. 50 g vajhoz 2 evőkanál lisztet vagy kukoricakeményítőt számoljunk. Óvatosan pirítsuk 2 percig (a lisztnek világosnak kell maradnia), majd a tűzről levéve 50 cl hideg tejjel higítsuk a habverés megszakítása nélkül. A könnyebb besamel szószhoz használjunk alaplevet és tejet fele-fele arányban. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik, majd sózzuk, borsozzuk, és szerecsendióval ízesítsük. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a választott alapanyagot (mozzarella, sonka, apróra vágott vöröshagyma, stb), alaposan keverjük össze, majd hagyjuk megdermedni a hűtőben. A burgonya alapú kroketthez lehetőleg főtt burgonyát használjunk, de használhatunk maradék burgonyapürét is. Aprítsuk fel a választott alapanyagokat (snidling, főtt lazac, tetszés szerinti sajt, hagyma, fokhagyma, petrezselyem, gomba vagy egyéb főtt zöldség) és adjuk hozzá a hideg burgonyapüréhez. Ízesítsük sóval, borssal és egy csipet fűszerrel (paprika, kömény). A gombás kroketthez mindig serpenyőben, kevés sóval párolt gombát vagy lecsöpögtetett konzerv változatot használjunk. Ügyeljünk arra, hogy a főzőlevet ne öntsük a masszába, hogy szilárd maradjon.

A főzés előtti utolsó lépés: a formázás. A készítményből téglalapokat formázunk mielőtt lisztbe, majd felvert tojásba, és végül zsemlemorzsába forgatjuk. A krokettjeink készen állnak a sütőolajban való megmerítkezésre. A magas hőmérsékletnek ellenálló olajkeverék használata több mint ajánlott a ropogós és ízletes végeredmény érdekében! Végül tegyük a kisült kroketteket nedvszívó papírra, hogy eltávolítsuk a felesleges zsiradékot, és forrón tálaljuk zöldsalátával vagy paradicsomsalátával.