Nyáron rengeteg salátát fogyasztunk, míg más évszakokban jóval kevesebbet. Leszámítva persze a gyümölcssalátákat, amelyekhez sosem fogyunk ki az ötletekből! Mivel az élet nem csak a desszertekről szól, íme néhány saláta recept, amely olyan egyszerű, mint amilyen gyönyörű!
Az első aranyszabály a paradicsom szezonon kívül: cseréljük ki más zöldségekre, hiszen a saláta nem kizárólag paradicsomból és reszelt sárgarépából állhat! Jóllehet a narancsos, fahéjas, mentás-mézes saláta viszonylag édes, a finom citrusos íz segíthet változatossá tenni az ételt, és rengeteg ízt ad neki. A citrusfélét nyersen hámozzuk meg, szeleteljük fel, és tartsuk meg a levét: egy bőséges evőkanál olívaolaj, valamint egy kis méz és mustár hozzáadásával finom vinaigrette készíthető, amelyet apróra vágott petrezselyemmel vagy őrölt köménymaggal egészíthetünk ki.
Egy másik fontos dolog a saláta sikeres elkészítéséhez: igazítsuk a receptet az évszakokhoz, különösen a zöldsaláták esetében. Télen madársalátát, tavasszal rukkolát használjunk! Vegyes saláta, bébispenót, saláta levelek - keverjük össze őket, és adjunk hozzá tetszés szerinti friss gyümölcsdarabokat (kiwi, pomelo, alma, körte, szőlő). A szárított gyümölcsöket (sárgabarack, füge, datolya, mazsola) szintén felapríthatjuk, de jobb, ha előtte forró vízben 15 percig puhítjuk őket, hogy könnyebben vághatók legyenek. Két személy esetében körülbelül egy evőkanál szárított gyümölcsöt adjunk a salátához. A sárgabarack - csirkével vagy kecskesajttal kombinálva - különösen jól illik a salátákhoz; míg a datolya füstölt hallal, száraz kecskesajttal vagy krutonnal készült receptekben finom. A datolya magját úgy távolíthatjuk el könnyen, ha hosszában vágjuk fel a gyümölcsöt. A kést minden egyes gyümölcs után érdemes megtisztítani, nehogy ragadós maradjon a cukorszirup miatt.
Még egy trükk, amely mindent megváltoztat: adjunk mandulát, mogyorót, tökmagot vagy diót a salátához, amely ropogósságot és ízt kölcsönöz a salátának. Négy személyre két bőséges evőkanállal számoljunk. Mi az, ami még ezt is fokozhatja? Pirítsuk meg a magokat egy serpenyőben, mielőtt hozzáadjuk a salátához, mert ez kihozza az ízüket. Ügyeljünk rá, hogy alaposan lezárt üvegben tároljuk a magokat,, mert könnyen megavasodhatnak.
További könnyen hozzáadható összetevők a friss fűszernövények. Finomra vágott menta-, bazsalikom- vagy korianderlevél, ideális esetben a vinaigrette-hez adva, mivel az olaj kioldja a fűszerekben lévő illóolajokat. Ha a karakteresebb ízeket szeretjük, kóstoljuk meg a metélőhagymát, kockára vágott vöröshagymát vagy az édes, illetve csípős lilahagymás savanyúságot. Utolsó tanácsunk a tökéletesnél is tökéletesebb salátákhoz: óvatosan a fűszerezéssel! Míg valamilyen olajat minden esetben öntünk rá (dió, mogyoró, mandula, olíva, repce), a savas részt gyakran elfelejtjük. Rengeteg féle ecet közül választhatunk (bor, almabor, rizs), de a citruslé (citrom, narancs, grapefruit) szintén jó módja a saláta feldobásának. A megfelelő arányok a következők: két evőkanál olajhoz egy evőkanál ecetet vagy citruslevet adjunk. És ne felejtsük el a mustárt, a sót és a borsot se!