Sosem elég az egyszerű saláta receptekből! Szezonális összetevőinek és a készre főzött csicseriborsónak köszönhetően ez a padlizsánsaláta hamarosan az egyik kedvenc nyári receptünk lesz, hogy felváltsa az állandó paradicsom és zöldsalátát!
Ha már tudjuk, hogy kell padlizsánkrémet készíteni, akkor ez a recept még könnyebben elsajátítható és rendkívül sokféleképpen variálhatjuk. A padlizsánt helyettesíthetjük cukkinivel, és adhatunk hozzá apróra vágott és kimagozott friss paradicsomot is. Csak az ízlésünkön múlik, hogy a paradicsomot a többi zöldséggel együtt sütjük meg a sütőben, hogy kissé karamellizálódjon, vagy frissen adjuk a kihűlt salátához. Ebben az esetben ügyeljünk rá, hogy a paradicsomot akkora méretre vágjuk, mint a sült padlizsán darabokat, és válasszunk olyan fajtát, amely nem tartalmaz túl sok levet.
Az elkészítéséhez (ha van grill készülékünk) parázson grillezzük meg a paprikát, hogy kellemes füstös ízt adjon a receptnek. Ha nem rendelkezünk grill készülékkel, a padlizsánsalátát egy kis füstölt paprikával vagy kockára vágott chorizóval fűszerezhetjük. Más fűszereket is használhatunk: például koriander magot vagy ras-el-hanout fűszert. Ezek hiányában bőségesen borsozzuk meg a keveréket, vagy adjunk hozzá néhány levél rukkolát, amelynek borsos íze csodákat tesz.
A saláta élvezeti értékének fokozásához adjunk hozzá diót, mogyorót vagy darált fenyőmagot, hogy kissé ropogóssá tegye ezt a salátát, és a citromlevet váltsuk ki egy csepp balzsamecettel.
Ez a recept sajttal gazdagítva is nagyon finom: mozzarella, parmezán reszelék, kockára vágott feta... bármi belefér!
A legjobb receptek mindig a legegyszerűbb receptek: látni fogjuk, hogy ez a saláta új ízeket kínálhat anélkül, hogy nagyobb erőfeszítést tennénk.