1. >Receptek
  2. >Zöldség curry

Zöldség curry

Ismerjük a The Lunchbox című filmet? Egy szép napon Ila, a fiatal feleség, aki belefáradt a férje figyelmetlenségébe, úgy dönt, hogy ínycsiklandó, előre csomagolt ebédekkel újra megpróbálja elcsábítani a férfit. De a futár rossz címre szállítja ki a dobozokat, és Saajanhoz, a nyugdíjhoz közeledő özvegyhez kerülnek! Ila a rejtély nyomába ered, és egy új szerelem kibontakozásának lehetünk a szemtanúi. Tisztelegjünk ezzel a finom zöldség curryvel a kultikus film előtt!
Közepes nehézségű
4 személy
20 perc
20 perc
Hozzávalók
Hozzávalók
4 személyre
2 doboz Bonduelle Vapeur csicseriborsó

300 g édesburgonya

1 zacskó bébispenót

1 vöröshagyma

20 cl kókusztej

20 cl paradicsompüré

40g vaj

1 ek currypor

Friss koriander

hozzávalók 4 személyre
2 doboz Bonduelle Vapeur csicseriborsó

300 g édesburgonya

1 zacskó bébispenót

1 vöröshagyma

20 cl kókusztej

20 cl paradicsompüré

40g vaj

1 ek currypor

Friss koriander

  1. lépés 1
    Pucoljuk meg és aprítsuk fel a hagymát. Hámozzuk meg, majd kockázzuk fel az édesburgonyát. Egy serpenyőben melegítsük fel a vajat alacsony hőmérsékleten.
  2. lépés 2
    Adjuk hozzá a hagymát és a curryport. Keverjük össze, és pirítsuk 3 percig. Tegyük hozzá a kockákra vágott édesburgonyát és keverjük össze.
  3. lépés 3
    Ezután öntsük a serpenyőbe a kókusztejet és a paradicsompürét. Keverjük össze, tegyük hozzá a spenótot. Önstük fel annyi vízze, hogy teljesen ellepje a zöldségeket.
  4. lépés 4
    Sózzuk meg és forraljuk fel, majd lassú tűzön pároljuk 15-20 percig.
  5. lépés 5
    Közben nyissuk ki a csicseriborsót, és öblítsuk le.
  6. lépés 6
    Ellenőrizzük, hogy a zöldségek megfőttek-e: a kés hegyének minden nehézség nélkül át kell szúrnia az édesburgonya darabokat.
  7. lépés 7
    Adjuk hozzá a csicseriborsót a zöldség curryhez. Keverjük össze és hagyjuk 2 percig melegedni.
  8. lépés 8
    Szórjuk ezt az egyszerű zöldség curryt apróra vágott friss korianderrel, végül basmati rizzsel tálaljuk.
Próbálja ki ezt a receptet is!
KönnyűKözepes nehézségűNehéz
< 15 perc15 - 45 perc45 perc +
Legend
  • Pulyka csevap kukoricás bulgur salátával

    A csevapcsicsa pulykahúsból készült változata tökéletes nyári recept, amely serpenyőben, de grillezve is elkészíthető! Tálaljuk csicseriborsóval, kukoricával és vörösbabbal gazdagított bulgur salátával, amit olívaolajos-chilis-lime-os öntettel tehetünk még ízletesebbé.

  • Grillezett zöldségek csicseriborsóval

    Színes, különböző formájú és méretű grillezett zöldségek, csicseriborsóval megszórva és egy fantaszt...

  • Padlizsános csicseriborsó ragu tojással

    Készítsünk a megszokottól eltérő csicseriborsó ragut! Melegítsük össze a Bon Menu Marocco csicseribo...

További tippek

A zöldséges curry egy könnyen elkészíthető étel, amely kevés előkészítést, de jól megválasztott alapanyagokat igényel. Tehetünk bele sárgarépát, cukkinit, sütőtököt, brokkolit, néhány gerezd fokhagymát és burgonyát, de padlizsánt, egyéb leveles zöldségeket… sőt, télen akár káposztát is! A maradék főtt zöldségeket is felhasználhatjuk benne, hogy elkerüljük a pazarlást. A csicseriborsót pedig helyettesíthetjük konyhakész, főtt lencsével ebben a finom, kókusztejjel készült növényi curryben. A főzés legvégén adjuk hozzá, hogy megőrizze az állagát. Ily módon a zöldségcurryből kókusztejes lencse curry válik.

A curry nevű fűszerkeverék minden indiai családban más és más, és minden szakács maga készíti el: mindenkinek megvan a saját curry receptje! Mi is elkészíthetjük saját magunk a több, mint tizenöt különböző fűszert tartalmazó fűszerkeveréket. Ezek között megtalálható a gyömbér, koriander por, kurkuma, de a bors vagy chili, szegfűszeg és ánizs is. Rajtunk áll, hogyan állítjuk össze a keveréket. A recept elkészítésénél ne felejtsünk el egy jó evőkanálnyit megdinsztelni a választott zsiradékban (olívaolaj, kókuszolaj, semleges növényi olaj vagy vaj), mielőtt megpároljuk a többi hozzávalót (a fokhagymával és a hagymával kezdve). Akár növényi alapúak (sárgarépa, cukkini, burgonya, hagyma, fokhagyma stb.), akár húsosak (főleg csirkehúshoz), a curry receptek kiválóak a kiegyensúlyozott étkezéshez, különösen, ha rizzsel vagy burgonyával és salátával fogyasztjuk őket. 

Jó tudni: a kókusztejjel készült növényi curryk légmentesen záródó edényben hűtőszekrényben 3 napig eltarthatók, majd alacsony lángon újramelegíthetők. Recepttől függően adjunk hozzá egy kis kókusztejet vagy egy kevés vizet, hogy folyékonyabb legyen a szósz. Ez a recept több napra is elegendő és akkor is érdemes elkészíteni, ha a “batch”, azaz előre főzés rajongói vagyunk.