Amikor beköszönt az ősz, búcsút veszünk a paradicsomtól és cukkinitől: eljön a gomba, a tök (pézsmatök, hokkaido), az alma, a birsalma és a körte szezonja. Fókuszáljunk a sütőtökre, a szezon sztárjára. A vastag héjjal védett finom belsejéhez nem könnyű hozzáférni: egy éles és nagy késre lesz szükségünk ahhoz, hogy kettévágjuk, ezután egy evőkanál segítségével könnyedén eltávolíthatjuk a magokat. Ne felejtsük vágódeszkára tenni, hogy ne csússzon meg a kezünk. A tököt (ha nem túl nagy) gőzben is előfőzhetjük körülbelül 10-12 percig, hogy puhább legyen a héja. Csak a piros héjú hokkaido tök héja elég vékony ahhoz, hogy kihagyjuk ezt a lépést.
A tök húsát ezután kockákra vághatjuk, megdinsztelhetjük olívaolajon hagymával (ahogy a cukkininél szoktuk), megfőzhetjük vagy felforralhatjuk, majd leszűrhetjük, és vajjal, tejszínnel, kecskesajttal vagy darált dióval pépesíthetjük. Ez a krémes tökpüré sóval, borssal, szerecsendióval és tejszínnel ízesítve és megsütve is finom. Öntsük egy nagy sütőtálba, ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal (kecske, gruyere vagy gorgonzola), és gyakori ellenőrzés mellett 5 percig grillezzük. Ez a tökpüré az egyik legkönnyebben elkészíthető őszi vegetáriánus étel, de marhasült vagy sült csirke mellé köretként is finom. Egy másik tök alapú klasszikus a leves! Dinszteljünk meg néhány hagymát olívaolajon vagy vajban, majd adjuk hozzá a felkockázott tököt, egyéb zöldségeket (például sárgarépa, póréhagyma, zeller) és öntsük fel alaplével. Alaposan turmixoljuk össze, ezután adjuk hozzá az általunk preferált tejterméket (reszelt sajt, tejszín, kecskesajt), végül sózzuk és borsozzuk meg. További ötletünk a tálaláshoz: a levest egy üres tökhéjba merjük, amely így természetes tányérként hasznosítható! Egyéb szezonális recept a töltött tök. Quinoával, gombával, rizzsel vagy, hússal töltött tök - csak úgy bővelkedünk a választékban! A Bonduelle kedvence a töltött pézsmatök, amelyhez előre elkészíthetjük a tölteléket: maradék sült marhahús, apróra vágott csirke, rizs, quinoa vagy más gabonafélék - alaposan keverjük össze a hozzávalókat és mindenképpen kóstoljuk meg, hogy helyesen állítottuk-e be a fűszerezést. Ezután kanalazzuk vissza a tölteléket a kivájt tökhéjba.
Ha pézsmatököt használunk, akkor is, ha a recept nem írja elő, vágjuk ketté hosszában! Mielőtt a sütőbe tennénk, öntsünk egy kis vizet vagy alaplét az edény aljára, így a tök jobban megsül anélkül, hogy megégne. Ha vegetáriánus tölteléket választunk - például quinoa alapút -, tálalhatjuk önmagában vagy finom zöldsalátával, de csirkés, halas vagy marhahúsos étel köreteként is megállja a helyét. Rajtunk múlik, attól függően, hogy milyen maradékot találunk a hűtőben, és mit szeretnénk a töltelékbe tenni: nyerjen a legjobb szezonális recept!