1. >Receptek
  2. >Nyári zöldséges és kecskesajtos bruschetta

Nyári zöldséges és kecskesajtos bruschetta

Könnyebb, mint egy szendvics, és gyorsabb, mint a tartine, ez a bruschetta! Néhány zöldség, némi kecskesajt és már el is készült! Fogyasszuk salátával vagy barátok társaságában előételként.
Könnyű
4 személy
10 perc
15 perc
Hozzávalók
Hozzávalók
4 személyre
4 szelet kenyér

1 gerezd fokhagyma

1 padlizsán

1 cukkini

1 nagy paradicsom

1 kecskesajt

olívaolaj

só, bors

kakukkfű
hozzávalók 4 személyre
4 szelet kenyér

1 gerezd fokhagyma

1 padlizsán

1 cukkini

1 nagy paradicsom

1 kecskesajt

olívaolaj

só, bors

kakukkfű
  1. lépés 1
    Melegítsük elő a sütőt 180° C fokra. Dörzsöljünk be 4 szelet kenyeret 1 gerezd fokhagymával.
  2. lépés 2
    Vágjunk félbe 1 padlizsánt, majd vágjuk szeletekre és szórjuk meg sóval. Vékonyan szeleteljünk fel 1 cukkinit. Szeleteljünk fel vastagabban 1 nagyobb paradicsomot és 1 kecskesajtot. Törölgessük meg a padlizsánt papírtörlővel.
  3. lépés 3
    Egy serpenyőben pár csepp olívaolajon pirítsuk meg a cukkini és a padlizsánszeleteket. Helyezzük a zöldségeket, a paradicsomot és a kecskesajtot a kenyérszeletekre. Locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg 1-1 csipet kakukkfűvel (vagy oregánóval), és adjunk hozzá egy kis borsot.
  4. lépés 4
    Sütőben süssük 15 percig. Ha szükséges, a végén kapcsoljuk a sütőt grillfokozatra. Melegen tálaljuk zöldsalátával.
Próbálja ki ezt a receptet is!
KönnyűKözepes nehézségűNehéz
< 15 perc15 - 45 perc45 perc +
Legend
  • Csicsóka és sárgarépa krémleves

    Csúnya, de finom! A csicsóka, az articsóka unokatestvére édes íze miatt tökéletesen párosítható sárgarépával. Ez az egyszerű és ízletes recept rá a bizonyíték.

  • Gazpacho

    Ha szeretjük a gazpacho-t, imádni fogjuk ezt a hideg cukkini és mandula levest is, melyet egy szelet...

  • Hasselback cukkini paradicsommal és mozz...

    Nehezen vesszük rá a gyerekeket a zöldségevésre? Ez a játékos kinézetű hasselback cukkini, melyet pa...

További tippek:

 

Elegünk van a szendvicsekből? Váltsunk bruschettára! Ugyanolyan egyszerűen elkészíthető, mint egy szendvics és finomabb, mint a pirítós. A bruschetta-hoz nem feltétlenül kell sütő, annál inkább gondosan összeválogatott alapanyagok: kovászos kenyér, paradicsompüré vagy más szósz, például bazsalikomos pesto és sült paprika szósz, bőséges adag sonka, mozzarella vagy friss kecskesajt a tetejére, és persze szezonális zöldségek. Nyáron használjunk például cukkinit, paprikát, paradicsomot és padlizsánt. Fedezzük fel, hogyan készíthetünk finom bruschettát grillezett zöldségekből.

Az első lényeges hozzávaló a kenyér. Könnyebb vastagabb szeleteket vágni a kenyérből, ha az már kissé állott: a bruschetta ideális recept a maradékok felhasználására. Fogjunk meg egy kenyérvágó kést, tegyük a kenyeret egy fa vágódeszkára, ami stabil marad az első kenyérszelet felvágása közben. Ellenőrizzük az egyenletességét, és ha szükséges, korrigáljunk a következő szelet felvágásakor – a szelet ne legyen túl vékony. Ezután gondoljunk az alapra, amelytől a kenyér puha és ízletes lesz. Az előételekhez felszolgált mártogatósok mindegyike működhet: olajbogyó tapenád, padlizsánpüré, cukkinipüré, paradicsompüré, fokhagymapüré vagy  fokhagymagerezd a kenyér bedörzsöléséhez, friss fűszernövényekkel készült sajt – engedjük szabadjára a fantáziánkat! Következő lépés: adjuk hozzá a zöldségeket. Az olasz receptek gyakran használnak grillezett zöldségeket (paprika, padlizsán, cukkini), de mi alkalmazhatunk nyers zöldségeket is, amennyiben leheletvékony szeletekre vágjuk őket (cukkini, kaliforniai paprika). Figyelem, a padlizsánt azonban mindig meg kell pirítani egy kis olívaolajon!

A zöldségeket többféleképpen is meggrillezhetjük: a legegyszerűbb, ha egy rétegben egy sütőlapra vagy grill serpenyőbe helyezzük őket, megfűszerezzük (só, bors), majd hozzáadunk néhány fűszernövényt (kakukkfű, rozmaring) és egy csepp olívaolajat. Ezután a sütőben vagy a grillserpenyőben is szépen megsülnek. Az így elkészített zöldségek légmentesen záródó edényben akár három napig is tárolhatók hűtőszekrényben: értékes időt takaríthatunk meg velük saláták, vegetáriánus lasagna és sok más, egyszerű recept elkészítésénél! Az utolsó lépés: adjunk hozzá egy kis krémességet az általunk választott sajttal és egy csepp olívaolajjal. A bruschetta fogyasztásra kész!

Utolsó ötleteink bruschetta receptekhez: lehet 100%-ban vegetáriánus, vagy felvágottakkal (sonka, mortadella), füstölt hallal (lazac, pisztráng) készült. Ebben az esetben borsozzuk meg bőkezűen. Most már egész nyárra elegendő ötlettel rendelkezünk a különféle bruschetta receptek elkészítéséhez!