1. >Receptek
  2. >Lencse és sárgarépa leves ricottával

Lencse és sárgarépa leves ricottával

Sportolás vagy egy hosszú nap utáni kényelmi étel megerőltetés nélkül! Ez a pillanatok alatt megfőzhető, konzerv zöldséggel készült leves jól jön, ha nem akarunk sok időt tölteni a konyhában.
Könnyű
4 személy
20 perc
Hozzávalók
Hozzávalók
4 személyre
1 doboz Bonduelle Vapeur lencse

2 sárgarépa

1 vöröshagyma

60 cl alaplé

1 ek olaj (napraforgó, olíva)

Tálaláshoz

150 g ricotta

metélőhagyma

1 kezeletlen citrom
hozzávalók 4 személyre
1 doboz Bonduelle Vapeur lencse

2 sárgarépa

1 vöröshagyma

60 cl alaplé

1 ek olaj (napraforgó, olíva)

Tálaláshoz

150 g ricotta

metélőhagyma

1 kezeletlen citrom
  1. lépés 1
    Hámozzuk meg és aprítsuk fel a vöröshagymát és a sárgarépákat. Pirítsuk meg olajban, majd tegyük hozzá a lencsét. Öntsük fel az alaplével.
  2. lépés 2
    Fedjük le és 10 percen keresztül gyöngyözve főzzük.
  3. lépés 3
    Mialatt a leves fő, aprítsuk fel a metélőhagymát és keverjük össze a ricottával, kevés borssal, majd ízesítsük a kezeletlen citrom héjával.
  4. lépés 4
    Turmixoljuk össze a levest. Ízesítsük sóval és borssal, majd ricottával a tetején tálaljuk.
Próbálja ki ezt a receptet is!
KönnyűKözepes nehézségűNehéz
< 15 perc15 - 45 perc45 perc +
Legend
  • Vegetáriánus lencseburger

    Kísérlezető kedvűek figyelem! A hús helyett néha érdemes zöldségpogácsára váltani, például erre a vöröslencséből, sárgarépából és karfiolból készült változatra. Garantáltan nem fogjuk megbánni!

  • Marhahúsos-lencsés lasagne

    Kevesebb hús, több lencse! Ráadásként kevesebb zsír, több rost és fehérje van ebben az egészen elkép...

  • Lencsés cookie

    Egészséges nassolnivalóra vágyunk? A vasban, fehérjében, ásványi anyagokban és rostokban gazdag lenc...

További tippek

Lencse és sárgarépa: télen gyakran párosítjuk ezt a kettőt, mert nagyon sok receptben bevált!

Ahhoz, hogy ez az egyszerű recept sikeres legyen, jól kell megválasztani az összetevőket, még akkor is, ha azok igen egyszerűek. Lencséből válasszunk zöld vagy barna lencsét. Az időmegtakarítás érdekében ne habozzunk konzerv lencsét (közvetlenül a levesbe tehetjük, ha a sárgarépa megfőtt) használni. Ha nyers lencsét használunk, ne sózzuk meg, mert megkeményedik, és megakadályozza a főzést. Jobb a legvégén megfűszerezni, amikor a leves készen áll a turmixolásra. Ha kedveljük, használhatunk vöröslencsét is, amelynek színe tökéletesen illik a sárgarépához, és a főzési idő is sokkal rövidebb, mint a zöld lencse esetén: curryvel és egy csepp olívaolajjal ízesítve remek fogás!

Az édes és lágy ízvilágú sárgarépa és lencse remekül illik más zöldségekhez: a fokhagymagerezd, hagyma, a póréhagyma zöldje, a spenót vagy akár a saláták is jól állnak ennek a komfortos levesnek. Mivel a lencse önmagában sűríti a levest, nem kell hozzá burgonya.

Alaplének használhatunk marha- vagy csirkehúslevest, valamint zöldséglevest is. Egy másik lehetséges folyadék a tehén- vagy mandulatej, ilyenkor fele-fele arányban használjuk az alaplével. A különféle fűszerekkel is játszhatunk, hogy még finomabb legyen a leves. A marokkói receptekben gyakran megtalálható kömény szintén remek. Intenzívebb ízhatásért használjunk frissen őrölt köményt, és hagyjunk meg néhány köménymagot a végső díszítéshez. Vigyázat: a fűszerek íze felerősödik a főzés során, csak mértékkel használjuk őket. Mindenképpen kóstoljunk, mielőtt tovább fűszerezünk. A fűszernövényes ricottán kívül tehetünk bele egy kis sült hagymát vagy néhány krutont.

Végül az utolsó trükk, hogy tökéletes legyen a lencseleves: azért, hogy igazán sima krémlevest kapjunk, fűszerezés előtt öntsük át egy szitán, majd melegítsük újra közepes lángon az edényben. Ez a legegyszerűbb lencseleves recept titka!