1. >Magazin
  2. >Travel World Food Spanyolország

Travel World Food Spanyolország

¡Hola! Tegyünk egy kulináris utazást Spanyolországba a hagyományos recepteken keresztül, de némi csavarral megspékelve. Mivel minden régiónak megvan a maga specialitása, mindenkinek tudunk valami újat mutatni!!

 

Zöldségek és hüvelyesek

Az Ibériai-félsziget napsütötte adottsága miatt húzóágazat a mezőgazdaság. A paprika, a paradicsom és az uborka bőségesen terem, ezért számos spanyol ételben megtalálható. A legismertebb fogás természetesen a déli országrészből, onnan is az Andalúziából származó gazpacho. Meleg időjárás esetén a gazpacho frissítő hatású: a mindig fokhagymával és olívaolajjal készülő, 8. század óta ismert levest a mezőkön dolgozók fogyasztották, mielőtt elcsábított volna mindenkit.

A spanyol gasztronómia egyik alapreceptje meglehetősen könnyen elkészíthető. Általában borssal, paradicsommal és uborkával készül, de zöld színű zöldségekkel vagy akár mandulával is készíthető: mindenki megtalálhatja a saját verzióját! A csicseriborsó, a lencse vagy a fehérbab szintén kedvelt alapanyagok és megtalálhatók az Ibériai-félsziget legtöbb receptjében. Valójában a hüvelyesek igen gyakran szerepelnek a menüben. Például az asztúriai fabada-ban - sokan a francia cassoulethez (babpörkölthöz) hasonlítják - ami babot, porcot, véres kolbászt és chorizót is tartalmaz. Rendkívül finom étel, ezért mindenképp megérdemel egy próbát!  A hüvelyeseket régiótól függően spenóttal, párolt hagymával, sűrű levesben vagy pörköltben is fogyasztják.

Paella, pisto és tortilla

A többi kulináris specialitás gyakran húst tartalmaz. Például a hagyományos madridi cocido, amely egy pot-au-feu-ra emlékeztet, és valójában egy csirkével, véres kolbásszal, chorizóval és borsóval készülő gazdag húsleves. Egy másik népszerű spanyol étel a paella. Valenciában nyúlból készül, míg az Atlanti-óceán partján tenger gyümölcseivel és halakkal fogyasztják. A rizs mindig”arroz bomba” típusú, amely gyönyörűen megpuhul, miközben felveszi a fűszerekkel és sáfránnyal ízesített húslevest. De a legjobb falatok az edény alján találhatók, amikor egy vékony réteg karamellizált rizs keletkezik a főzés során: a socarat néven emlegetett rész igen értékes darab!

A tipikus specialitások között említendő a tortilla is, amelynek külön helye van a spanyol nép szívében. Ez a burgonyából, hagymából és tojásból készült sűrű omlett melegen és hidegen is nagyon finom. Az olajban sült tojás számos étel, például a pisto feltéte is lehet. A ratatouille unokatestvérét, a Mancha régióból származó zöldséges ételt egy szelet kenyérrel és néha tükörtojással eszik. A könnyebb változathoz sütőben és vízfürdőben süssük meg a tojást!

Az elmaradhatatlan tapas

A spanyol gasztronómia legnagyobb szimbóluma továbbra is a tapas, melyet nehéz pontosan definiálni: tulajdonképpen az előétel és a vacsora közötti falatkák, amelyet barátokkal vagy az étteremben fogyasztanak, és mára egyfajta életmóddá vált. Kis adagokban mindenféle spanyol étel és egyéb kulináris különlegességek kerülnek szervírozásra: felvágottak, sajt, krokettek, pácolt szardella, patatas bravas, salmorejo, olajbogyó és Galíciában empanada is, egy tipikusan ebből a régióból származó étel. A kisméretű töltött batyuk jellemzőek erre a régióra, és nem tévesztendők össze a dél-amerikai empanadákkal, amelyek töltött tészták. Eredetük azonban ugyanaz: az empanadar azt jelenti, hogy „kenyértésztával körülvéve”! Próbáljuk ki ezeket a kukoricás empanádákat, és biztosan bővül a kedvenc tapasaink listája. És ahogy Spanyolországban mondják: Buen Provercho!