1. >Magazin
  2. >Szent Patrik napi receptek

Szent Patrik Nap

A finom karácsonyi édességek és a Valentin-napi csokoládé után megérkezett Szent Patrik napja. Minden év március 17-én az írek hangosan és egyértelműen kinyilvánítják Írország iránti szeretetüket, amellyel az örökségüket ünneplik. De miből áll ez az ünnep? Felvonulások, koncertek, rengeteg sör és persze manók! Szerencsére nem kell írnek lenni, hogy megünnepeljük Szent Patrik napját!

Mi a Bonduelle-nél egy finom étkezés mellett ünnepelünk. Nem ez a legjobb módja annak, hogy megünnepeljük és felfedezzük az ír gasztronómiát? De mi az ír konyha esszenciája? Piték, pörköltek (a híres ír pörkölt), sütemények, a híres ír kávé, burgonya alapú ételek, valamint whiskyvel vagy sörrel flambírozott desszertek. Az ünnepléshez ínyenc receptek széles választékát kínáljuk, amelyek könnyen elkészíthetők és megoszthatók a barátokkal vagy családdal. Íme, a receptek Szent Patrik napi színekkel!

Colcannon, egy ír tradíció

Mi lehetne jobb Szent Patrik napján, mint első alkalommal elkészíteni a colcannon-t? A hagyományos, ízekkel teli recept burgonya és karfiol alappal valóban megér egy próbát! A húsevők adhatnak hozzá egy kis húst, például darált marhahúst is.

De vajon ismerjük ennek az ír klasszikusnak a történetét? Ez egy szerencse charm! A szokás szerint egy érmét kell elrejteni a pürében, és aki megtalálja, rendkívül szerencsés lesz.

A bevásárlókosárban:

800 g burgonya

2 paszternák

200 g káposzta: fodros kel, kelkáposzta, zöld káposzta

1 vöröshagyma

1 csomag metélőhagyma vagy újhagyma 

15 cl tej

80 g vaj

Só, bors

 

A lépések

Lépés 1: Hámozzuk meg a burgonyát és a paszternákot. Vágjuk fel és főzzük 25 percig sós, forrásban lévő vízben.

Lépés 2: Aprítsuk fel a káposztát és a hagymát. Sózzuk meg és dinszteljük 30 g vajban, majd fedő alatt alacsony lángon 15 percig főzzük, amíg a káposzta megpuhul.

Lépés 3: Törjük össze a burgonyát és a paszternákot egy burgony nyomóval vagy villával, ezután öntsünk hozzá egy kis meleg tejet. Adjuk hozzá a főtt káposztát és a hagymát. Ha szükséges, öntsük fel még több tejjel. 

Lépés 4: Vágjuk apróra a snidlinget, adjuk hozzá a darabokra vágott maradék vajat. Sózzuk, borsozzuk és keverjük össze. Forrón tálaljuk.

 

Uborka és zöld alma tzatziki

Szent Patrik napja nem csak a manókról, a söröskorsókról és a négylevelű lóheréről szól, hanem az egyszerű és kellemes pillanatokról is. Ez a nap kiváló alkalom arra, hogy megosszunk egy vacsorát a barátokkal vagy a családdal. Foglaljunk helyet az asztalnál és élvezzük a finom uborkás tzatzikit. Ezt az egyszerű receptet több időbe telik elfogyasztani, mint elkészíteni!

A bevásárlókosárban:

1 uborka

1 zöldalma

5 zöld retek

200 g görög joghurt

1 gerezd fokhagyma

1 ek olívaolaj

Só, bors

Tálaláshoz

Kovászos kenyér

Koktélparadicsom

Sárgarépa hasábok

Lépések

Lépés 1: Mossuk és szárítsuk meg az almát és az uborkát. Reszeljük le, majd kézzel alaposan összenyomkodva távolítsuk el a felesleges nedvességet.

Lépés 2: Hámozzuk meg és törjük össze a fokhagymát. A retket mossuk meg és kockázzuk fel. Keverjük össze az uborkát, almát, joghurtot, olívaolajat és fokhagymát. Sózzuk és borsozzuk meg a keveréket.

Lépés 3: Fogyasztás előtt legalább 1 órára tegyük hűtőbe, majd szolgáljuk fel mártogatósként az előételek mellé.

 

Zöldsaláta, hogy zöldben lássuk a világot

Mi lenne, ha Szent Patrik napját a színében pompázó étkezéssel ünnepelnénk? Készítsük el ezt a teljesen zöld salátát brokkolival, zöldborsóval és kivivel. De vajon miért borul minden zöld színbe e jeles nap megünneplésére? Az ünnep színe eredetileg kék volt! A brit megszállás után azonban Írország a zöld színt fogadta el nemzeti szimbólumként. Ez nem is olyan meglepő, ha már láttuk a gyönyörű ír vidéket!

A bevásárlókosárban:

300 fagyasztott zöldborsó

1 fej brokkoli vagy 300 g fagyasztott Bonduelle brokkoli

1 csomag vegyes saláta

2 kivi

1 érett avokádó

2 ek görög joghurt, sima joghurt vagy tofu

Fél citrom leve

Néhány csepp Tabasco (opcionális)

Metélőhagyma

Só, bors

 

Lépések

Lépés 1: Főzzük a borsót sós, forrásban lévő vízben 3 percig. Ezután merítsük jeges vízbe, hogy megőrizze a zöld színét.

Lépés 2: Készítsük el a brokkolit, főzzük meg hasonló módon. Óvatosan csepegtessük le a kihűlt brokkolit és a zöldborsót.

Lépés 3: Hámozzuk meg és szeleteljük fel a kivit. Hámozzuk meg az avokádót. Keverjük össze joghurttal, citromlével, sóval, borssal és pár csepp Tabasco-val.

Lépés 4: Egy nagy salátás tálban keverjük össze a vegyes salátát a brokkolival, zöldborsóval és a kivivel. Tegyük hozzá az avokádókrémet, és alaposan forgassuk össze. Díszítsük metélőhagymával, és azonnal tálaljuk.