A komposztálás csökkentheti a pazarlást, visszajuttatja a természetes anyagokat a természetbe és ingyenes műtrágyaként szolgálhat: bárki komposztálhat, akár városban, akár vidéken él!
· Azok számára, akik rendelkeznek kerttel, a komposzt egyszerűen egy rakásba öntve vagy tartályban is elkészíthető. Előbbihez nagyobb tér szükséges, mivel közvetlenül a földre kerül (ideális esetben szélárnyékos helyre). Utóbbihoz vásárolhatunk konténert, vagy elkészíthetjük saját magunk is.
· Azoknak, akiknek nincs kertjük, a lakásban (például mosogató alatt) vagy erkélyen elhelyezett vermikomposzt a gilisztáknak köszönhetően lehetővé teszi a konyhai hulladék komposztálását. De legyünk óvatosak és tartsuk távol a napfénytől, illetve a nagyobb hőmérséklet-ingadozásoktól. A vermikomposzt általában több szintből áll, és könnyedén beszerezhető, de léteznek online oktatóanyagok is, amelyek segítségével saját magunk is összeállíthatjuk.
A megfelelő működéshez a kerti komposztnak és a vermikomposztnak is a nedves (zöldséghéjak, kerti növények) és a száraz hulladék (száraz levelek, fadarabok, kartonpapír) egyensúlyára van szüksége. Minél változatosabb a komposzt - és minél kisebb darabokból áll - annál jobb! A konyhából, a házból és a kertből érkező komposzt között azonban akad néhány különbség.
Mindkét komposztba tehető:
· Konyhai hulladék: héjak és szárak, öreg gyümölcsök és zöldségek, tészta, rizs és egyéb gabonafélék, őrölt és filteres kávé, teafilterek, összetört tojáshéjak és diófélék. Ne felejtsük el a túl vastag vagy kemény dolgokat (például almacsutkát vagy görögdinnye héjat) kisebb darabokra vágni.
· Továbbá: eldobható konyharuhák, színtelen eldobható papírtörlők, barna kartonpapír, darabokra vágott tojásdobozok.
· Állati eredetű élelmiszerek (hús, hal, sajtkéreg), bármilyen zsír vagy kenyér.
· Magazinok, színes kartonpapírok, agyagos macskaalom, üveg, fém, műanyag zacskók (a komposztálhatók sem), faszén hamu, porszívóban felhalmozódott por, textíliák, stb.
· Csak kültéri komposztba kerülhetnek kerti hulladékok: száraz levelek, szalma, szárított gyógynövények és virágok, fűrészpor, gyomnövények, száraz fadarabok, stb. A túl nagy, keményre száradt vagy beteg növényeket, illetve a magvas gyomokat és a homokot soha ne tegyük a komposztba.
· A vermikomposzt nem kedveli azokat a speciális konyhai hulladékokat, melyek a kültéri komposztba kerülhetnek, mint például: citrusfélék, fokhagyma, hagyma, mogyoróhagyma, póréhagyma, articsóka, spárga, rebarbara vagy gránátalma.