1. >Magazin
  2. >Gőzben főzés

Az egyszerű és gyors gőzben főzés tökéletes eljárás a zöldségek ízének megőrzéséhez. Eláruljuk a titkait és bemutatjuk a megvalósításhoz szükséges eszközöket.

Egészséges és gyorsan kivitelezhető, ez a technika – amely abból áll, hogy az ételt forrásban lévő folyadékból kilépő gőzzel főzzük meg – rendkívüli előnyökkel jár. Reflektorfényben a kizárólag gőzzel történő főzés!

A gőzben főzés előnyei

 

• Jobban megőrzi a zöldségek tulajdonságait: 100 °C alatt a vitaminok és ásványi anyagok jobban megőrződnek, mint magas hőfokon, vagyis az al dente főzés lehetővé teszi a vitaminok és ásványi anyagok megőrzését. Ezenkívül ez az elkészítési mód nem igényel zsíradékot.

• Jobban megőrzi az ízeket: a zöldségek megőrzik ízüket, de nyugodtan adhatunk fűszereket is a főzővízhez, hogy enyhén ízesítsük őket.

• Lehetővé teszi konzerv zöldségek készítését: a gőzben párolásnak nevezett speciális ipari eljárásnak köszönhetően kis mennyiségű lében készítik el a zöldségeket (3-szor kevesebb, mint a hagyományos zöldbab konzervekben!), ami kíméli a vízkészletet és csökkenti a dobozok súlyát. Ezáltal könnyebbek és jobban szállíthatók lesznek.

Megfelelő edények a gőzben főzéshez

 

• Gőzölő kosár: pároló edénybe építhető vagy kivehető formájú. De használhatunk inox szitát, kendővel és fedővel lefedve.

• Bambusz kosár: Ázsiában dim sum főzéshez használják. Tegyük a wok rácsára vagy egy kisebb átmérőjű serpenyőbe. Az étel összetapadásának elkerülése érdekében tegyünk az aljára főzőpapírt, spenótot vagy káposztát. Előnyei: könnyű és olcsó.

• Elektromos gőzfőző: gyakran időzítővel ellátott, amelyben több műanyag vagy inox kosár van egymáson. Legyünk óvatosak, minél közelebb van az étel a vízhez, annál gyorsabban megsül: a burgonya és a sárgarépa kerüljön a készülék aljára! 

• Kukta: kivehető kosarú, a főzés nyomás alatt történik. Gyorsabb, de a hőmérséklet magasabb a „lágy” gőzzel főzésnél, ami nem teszi lehetővé az összes vitamin megőrzését.

• Gőzsütő: a szakácsok kedvence, de a gőzzel főző készülékek közül a legdrágább opció.

• Végső megoldás: mikrohullámú sütő. Tegyük a felvágott zöldségeket üvegedénybe, öntsünk egy kis vizet az aljára, és takarjuk le pár helyen átlyukasztott fóliával.