Bár a hús és a hal a legelterjedtebb vasforrás étrendünkben, a zöldségféléknek szintén fontos szerepük van az étrend kiegyensúlyozásában. Ismerjük meg a vasat tartalmazó zöldségeket, hüvelyeseket és dióféléket, és fedezzük fel, hogyan segíthetjük elő az ásványi anyag jobb felszívódását.
A húsban, húskészítményekben és halakban található vas pontos neve Hem-vas. Ezekben az élelmiszerekben nagy mennyiségben és testünk által könnyen felszívódó formában van jelen: ötször jobban felszívódik, mint a nem Hem-vas.
...és növényi eredetű vas
A zöldségek és a tejtermékek tartalmazzák a nem Hem-vasat. Ezek az ételek egyben olyan komponenseket is tartalmaznak, melyek rossz hatással vannak az ásványi anyag felszívódására (fitinsav, oxálsav, kalcium vagy tannin).
Mire való a vas?
A vas hozzájárul a fáradtság csökkentéséhez és résztvesz az immunrendszer normális működésében.
Hogyan szívódik fel jobban?
A C-vitaminnal való társítás kedvez a vas asszimilációjának: a paprika, káposzta, piros bogyós gyümölcsök, kivi és a citrusfélék kiváló köretként vagy desszertként szolgálhatnak. A friss citrom- vagy narancslével történő párosítás szintén jó módszer a nem Hem-vas felszívódásának javításához: az utolsó pillanatban adjuk hozzá, hogy megőrizzék C-vitamin tartalmukat, amely préselés után 30 perccel eltűnik.