1. Rendkívül finom
Ki tudna ellenállni egy krémes, sajtos és aranybarnára sült karfiolos gratinnek, egy majonézes káposztasalátának, egy jó savanyúkáposztának vagy egy almás-diós lilakáposzta salátának? Nyersen vagy főve, a káposzta mindenkinek tartogat meglepetéseket. A pürésített brokkoli édes íze például jól jöhet, amikor elkezdjük a gyerekek hozzátáplálását. Ami a karfiolt illeti, főzve és nyersen is fogyaszthatjuk a karfiolrózsákat mártogatóssal, de akár reszelve is, mintha tabouleht ennénk.
2. Megfizethető élelmiszer
Vegyük frissen vagy fagyasztva, a káposzta nemcsak olcsó zöldség, de számos étkezést kihozhatunk belőle: egy negyed lilakáposztából 3-4 embernek készíthetünk salátát! A saláta évszázadok óta nélkülözhetetlen eleme a konyhánknak, családias és gazdaságos receptek, például levesek, saláták és egytálételek fontos része.
3. Magas a C-vitamin tartalma
Egy adag nyers karfiol majdnem annyi C-vitamin tartalmaz, mint egy fél narancs. 250 g zöld káposzta fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletének majdnem háromnegyedét! Emellett rengeteg más vitamint is tartalmaz. A brokkolinak például rendkívül magas a tápanyagtartalma: akár főtt és párolt állapotban is gazdag B9-vitaminban. Nyers állapotban B5-vitamint, főve B6-vitamint is tartalmaz.
4. Megelőzi a rákot
Az elmúlt húsz évben számos kísérletet végeztek állatokon és férfiakon egyaránt, melyek megerősítik a káposzta rendszeres fogyasztásának előnyeit a vastagbél- és gyomorrák, valamint a tüdő és nyelőcsőrák megelőzésében. Titkuk az izotiocianátok - ezek a molekulák a keresztesvirágúak rendjében vannak jelen.
5. Egész évben elérhető
A legtöbb káposzta ősztől tavaszig terem. Csak a kelbimbó téli zöldség: szeptembertől decemberig találhatjuk meg a zöldségespultokon - annak ellenére, hogy néhány későn virágzó fajtája márciusig elérhető. Nyáron pedig, ha nagyon vágynánk rájuk, fogyasszunk őket fagyasztott változatban!